Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Държавата ще плаща общо над 15 млн. евро компенсации на стопаните на свине Предприемат се драстични мерки за намаляване на популацията на дива свиня

По прогнозни разчети държавата ще трябва да изплати над 15 млн.евро компенсации на стопаните на унищожените прасета заради заразата от Африканска чума. Това обяви в петък във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева след заседание с председателите на областни епизоотични комисии, представители на МВР, БАБХ, МОСВ, ветеринари.

„Решено бе в срок до 26 август да бъдат представени протоколите за санитарното прочистване и дезинфекция на стопанските дворове. Едва тогава ще бъдат изплащани обезщетенията от по 300 лева. Отговорни за това ще са кметовете на съответните населени места и ветеринарните доктори. Жителите на 4-5 села в страната затварят пътища в знак на протест и то със съдействието на кметовете, въпреки че има огнища на зараза. Отговорността за обезщетяването на стопаните ще е на тези кметове”, предупреди министър Танева.

Тя допълни, че са подготвени информационни бюлетини за всяко населено място в страната, чрез които ще се разяснява какво е биосигурност за дадена ферма.

„Вирусът е в Европа от 12 г., и нито една държава все още не е успяла да го изкорени. За да бъде обявена за чиста територия една страна , трябва в продължение на 3 г.да не е имало огнище. Предстои дълга и сериозна битка със заразата и компромиси няма да се правят”, предупреди Десислава Танева.

Тя допълни, че за ограничаване на проблема, мерки се вземат и по отношение на дивеча.

„Груповият лов ще бъде открит по-рано и ще бъде закрит по-късно от обичайното. Целта е да се намали популацията на дива свиня
и от 2,5 прасета на 100 хектара да се сведе до 0,3 броя на 100 хектара”, обясни зам.министърът на земеделието Атанас Добрев.
Той информира, че до момента има регистрирани 33 случая на зараза по дивеча.

„Ловците у нас са обединени в 2800 ловни дружинки, като 104 от тях ще са ограничени за хайки, защото се намират в инфектирани зони”, каза Добрев.

Той призова ловците към спазване на мерки за дезинфекция като след излет измиват обувките си с вода и сапун, както и гумите на автомобилите. Част от мерките е и изграждането на капани. До момента са хванати над 70 животни, които са унищожени.

Създадена е и организация и в националните паркове, където до момента няма регистрирани болни животни.

Министър Десислава Танева уточни, че засегнатите от заразата 6 индустриални ферми няма да имат право да развиват животновъдна дейност в рамките на 1 година.

По думите на зам.министърът на околната среда и водите Красимир Живков строг контрол се извършва и върху определените за загробване на животните места.

„От отредени 970 терена, на 560 е отказано да бъдат използвани като неподходящи или опасни”, подчерта Живков.

Зам.директорът на БАБХ Цвятко Александров пък само в шестте индустриални ферми в страната са засегнати от болестта 130 000 животни като до момента са унищожени 115 000. 722 прасета пък са във фамилни стопанства.

„Под контрол са и фуражите, както и камионите, с които се транспортират до стопанствата. Не може обаче засега да се каже откъде е влязла заразата в индустриалните ферми”, допълни Александров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.