Държавна опера-Стара Загора гостува с „Риголето“ в Търново

Старозагорската опера ще предложи на 15 май на гостите и жителите на Велико Търново един нестандартен прочит на операта „Риголето” на Джузепе Верди. Спектакълът ще бъде представен на сцената на Музикално-драматичния театър /МДТ/ „Константин Кисимов” в старата столица.

Операта „Риголето” на Джузепе Верди е една романтична история за драматичните терзания на придворния шут Риголето, разкъсан между разгулния дворцов свят и бащините страхове. Докъде стигат противоречивите чувства на себеотрицание, любов и отмъщение?

Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на ФедерикоФелини. Сценографията и костюмите са на холандските художници Карел Спанхак и  Маргит ван дер Бург.

В спектакъла на операта зрителите ще имат възможността да се насладят на изкуството на великолепен солистичен състав. БаритонътАлександър Крунев ще се превъплъти в своята любима и коронна роля на придворния шут Риголето.Деси Стефановаще изпълни ролята на Джилда, Милко Михайловще бъде Херцога на Мантуа, а Анита Дафинскаи Пламен Кумпиков ще пресъздадат ролите на Мадалена и наСпарафучиле. Участват солисти, мъжки хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира италианският диригент МауроФабри.

Оперите „Риголето”, „Трубадур”  и  „Травиата”,  наричани още „трите големи” , са смятани за най-популярните и обичани от публиката оперни произведения.

Джузепе Верди създава операта “Риголето” по поръчка на венецианския Театър “Ла фениче” в творчески тандем с либретиста Франческо Мария Пиаве, върху чиито либрета композиторът е написал музиката на своите ранни творби  “Ернани, “Двамата фоскари”, “Атила”, “Корсарят” и “Стифелио”.  Драматургията на Виктор Юго е привличала Верди главно поради своите ярки романтични контрасти, бурни стълкновения на чувствата, напрегнато и динамично развитие на действието. От премиерата си през 1851 г., тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама, има невероятен успех. Триумфът на „Риголето” продължава и до днес – повече от век и половина, след като Верди създава операта по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява". Композиторът смята сюжета на драмата на Виктор Юго за най-хубавия от всички, върху които е писал музика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони