Държавните служители във Франция излизат на национална стачка

Във Франция за днес е обявена национална стачка на работещите в държавния сектор срещу подготвените от правителството промени, които ще засегнат условията на труд и изплащане на болничните. Очаква се да се включат милиони, защото, за пръв път за последните десет години всичките девет синдиката са заедно.

Само в Париж 70 училища ще останат затворени. Съкратени са 30% от полетите за деня на парижките летища "Роаси", "Орли", "Бове" и най-големите френски градове, съобщава БНР. Стачкуват болничния сектор, пощите, съобщенията, библиотеки, общински служби, полицаи.

В страната са обявени 130 митинга. Главният мотив за стачката е съкращаването на 120 000 поста в държавния сектор до края на мандата на президента Еманюел Макрон. Макрон, чиято полярност рязко спадна от избирането му през май, често е критикуван заради последните си непопулярни мерки - отмяна на данък богатство, намаляване на помощите за жилище, някои увеличени осигуровки, както и за неделикатни реплики към опонентите на реформата му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа