Държавният глава Румен Радев се срещна с Негово Светейшество патриарх Неофит

Държавният глава Румен Радев се срещна днес с Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в Синодната палата, по покана на митрополитите от Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ), съобщават от пресцентъра на държавния глава.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, в които двете институции си взаимодействат, и беше потвърдена готовността на президентската администрация и на БПЦ да работят заедно за тяхното решаване. Президентът Румен Радев и патриарх Неофит бяха единодушни, че само в съгласие и с общи действия може да имаме успех като общество и държава.

Държавният глава постави акцент също така върху необходимостта от ясна законова регламентация на дейността на традиционните вероизповедания у нас, която да гарантира тяхната независимост от външни влияния, както и сигурността на българските граждани, и се запозна с позицията на членовете на Светия Синод и на патриарх Неофит по този въпрос.

Президентът Радев изрази готовност да инициира работна среща по въпросите на религиозното образование с участието на традиционните вероизповедания в страната и ангажираните с това държавни институции.

Негово Светейшество патриарх Неофит подари на президента Румен Радев, от името на Св. Синод, икона на Божията Майка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България