Държавният глава Румен Радев става патрон на проекта „Народните будители и аз“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Държавният глава Румен Радев става патрон на проекта „Народните будители и аз”, а стартът на осмото издание на средношколското състезание, което има за цел да утвърди националната идентичност на младите българи, ще бъде даден на 30 октомври (понеделник) от 19 часа в голямата конферентна зала Градския дом на културата „Борис Христов” в Пловдив.

Президентът на България Румен Радев ще присъства лично на събитието в Пловдив заедно с членовете на националното жури, което ще оценява победителите във финалния етап на състезанието – академиците Георги Марков (председател), Антон Дончев, Константин Косев, Васил Гюзелев и издателят Иван Гранитски.

Проектът „Народните будители и аз” е на трите Ротори клуба в Пловдив и стартира през 2009 г. благодарение на подкрепата и под егидата на тогавашния кмет на район „Западен” и настоящ областен управител Здравко Димитров.

„Изключително важно е децата да знаят историята, както и да приемат предизвикателството да извършат издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на поне един велик българин и народен будител”, коментира губернаторът на Пловдив Здравко Димитров.

За седемте години от своето съществуване до момента състезанието е обхванало над 63 000 ученика. Седмото издание даде възможност и за индивидуално участие, в което се включиха 150 ученика с есета, стихотворения, мултимедийни презентации и рисунки на тема „180 години от рождението на Апостола“.

През тази година проектът „Народните будители и аз” успя да излезе извън Пловдив и стана национален, като привлече ученици от град Варна и Пазарджишка област. област Пазарджик и град Варна. Осмото издание ще се проведе в две възрастови групи – 5-7 и 8-11 клас. В срок до 28 ноември всяка паралелка, която желае да се включи в проекта, избира за свой патрон бележит българин – народен будител, различен от този, с който се представял в предишни години.

Първоначалната надпревара ще се проведе в училищата между класовете, заявили участие и избрали патрон за своя проект. Вътреучилищните състезания ще се провеждат от 1 февруари до 9 март 2018 г., като победителите в тях ще се състезават с първенците в съответния район или община. Финалният трети етап ще се проведе от 7 май до 3 юни 2018 година.

Първенците ще бъдат наградени с посещение на знакови патриотични места в България. Паралелките, заели първо място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с двудневна екскурзия, а класовете, заели второ и трето място ще имат възможност да отидат заедно с класните си ръководители на еднодневна екскурзия.

Индивидуалните участия за 2018 година са в чест на две бележити годишнини – 140 години от Освобождението на България и честване на Христо Ботев. Втората тема ще бъде разделена на два етапа. Първият етап, който трябва да приключи на 6 януари, е посветен на 170 години от рождението на поета-революционер, а вторият, който приключва на 9 май, ще отбележи 142 години от гибелта му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България