Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Министър Николай Нанков: Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка

Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г. Варненци се жалват, че общината събира данъци чрез частни съдебни изпълнители

Хиляди на колене пред иконата на Богородица на остров Тинос утре

Дърво падна и потроши две коли в центъра на София По чудо няма пострадали хора

Силни дъждове и бури от утре в Гърция

Изпълнителният председател на БСК разговаря с министъра на икономиката Емил Караниколов

Доналд Тръмп призова за твърди мерки срещу извършителите на терористичния акт в Лондон

Ван дер Сар фаворит за шеф в „Юнайтед“

Ангел Джамбазки за БКП, БСП, Коминтерна, „македонския въпрос“ и продължаващото национално предателство

Стартът на ерата „Без Роналдо“

Италианските власти потвърдиха смъртта на 11 души при срутването на виадукт на автомагистрала

Иззеха 8 500 лв. от касите на длъжници за осигуровки

Какви са правата ми, ако работя през нощта

Държавният дълг е като семейна снимка Липсата на експертно говорене подвежда хората

Трети сме в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание в сряда. Борисов посъветва финансовия министър, когато го питат за една година управление, да започва с намаляването на външния дълг с 2,3 млрд. лв. Предлагаме ви коментара на финансиста Бисер Манолов по темата.

Сега искам да поохладя малко темата за ниския държавен дълг. Към днешна дата всичко е цветя и рози. Ако се погледне обаче в перспектива съотношението „държавен дълг на глава от населението“, става много тъжна картинка. Вижте, държавният дълг е нещо като семейна снимка, подреждат се и всички се усмихват и щрак, всички – щастливи. Вредно е перченето по темата, защото перспективите не са никак добри. Нивата на държавните харчове не предполагат той да пада от тези нива, а напротив. С нереформирания държавен сектор, когато ни друсне една криза плюс демографска катастрофа, ще мигаме шокирани.

Отговорното държавно управление е не да се перчим с успехи, а да показва рисковете в системата. Приходите в хазната не зависят от „държавната тояга“, а единствено и само от ПРЕДПРИЕМЧИВОСТТА на хората. За пореден път повтарям – броят на държавните служители, нереформираните социални системи + демографската катастрофа са много, ама много лоша новината за „пустия му държавен дълг“.

Това не е олимпиада да говорим на кое място сме в някаква класация. Опростеното говорене по темата не само, че е смешно, но е и опасно. Комплексният анализ е супер негативен в дългосрочен план. Пустото му политическо говорене. Липсата на експертно говорене подвежда хората, но това е.

(От фейсбук)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Абсолютно е прав Бисер Манолов.
    Подчертаването на ниския дълг се прави от Борисов с цел да в близко бъдеще да си измие ръцете заради неминуемите харчове и нови заеми за укрепване на отбранителния потенциал на държавата.
    А за липсата на реформи във всички ключови системи няма смисъл да говорим.
    Най ме дразни липсата на икономическа стратегия.

  2. BB e nevezha, nema obrazovatelen cenz, edinstveno e kompetenten za gasene na pozhari i ohrana na VIP. Koga deteto Vi ima apendicit, ne poseshtavate tcvetarkata.

  3. ЧЕ ЗА КАКВА СТРАТЕГИЯ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЧОВЕКЪТ Е СПЕЦИАЛИСТ ПОЖАРНИКАР И ТУК Е ЯСНО ЧЕ ЗА ДА СЕ ЗАГАСИ ЕДИН ПОЖАР ПОЛАГАТ СЕ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ МЕТОДИ АКО СЕ ЗАГАСИ АМИ ПОЖАР ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ ИМА ЖЕРТВИ ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ. КАКВОТО ОБРАЗОВАНИЕТО ТАКОВА И СЪЗНАНИЕТО И ДЕЙСТВИЕТО. ПРЕЗИДЕНТ ЛЕТЕЦ УПРАВЛЯВА ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНА МАШИНА В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЛЕТИ С НЕЩО КОЕТО ТРЯБВА ДОБРЕ ДА ПОЗНАВА И УПРАВЛЯВА С ЦЕНАТА НА ИНТЕЛЕКТ И СЪОБРАЗИТЕЛНОСТ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ ЗАЩОТО МИГ НЕВНИМАНИЕ И ПОСЛЕДИЦИТЕ СА ФАТАЛНИ НЕ САМО ЗА НЕГО ЗА КОЕТО СЕ ИСКА ДОРИ И ПОЖАР ДА ВЪЗНИКНЕ В ПОЛЕТ НА БОРДА ДА ЗНАЕШ КАК ДА ГО ГАСИШ И МАШИНАТА ДА ПРИЗЕМИШ. МИСЛЯ ЧЕ ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДВА ТИПА ОБРАЗОВАНИЕ И МИСЛЕНЕ А И ЛЕТЕЦА ВИНАГИ ИМА НЕ ЕДИН НЯКОЛКО ПЛАНА . ПОЖАРНИКАРИТЕ СА СМЕЛИ ХОРА И СЕБЕОТРИЦАТЕЛНИ НО ГЛОБАЛНО ИМ ЛИПСВА ПОГЛЕДА ОТ ВИСОКО КОЕТО ИМА ЛЕТЕЦА. ЕДИН ЛЕТЕЦ КАТО РАДЕВ ВИНАГИ ГЛЕДА ГЛОБАЛНО И ВИНАГИ ИМА ПЛАН И ТО ДОБЪР ЗАЩОТО ТОЙ ЗНАЕ, МОЖЕ И ИМА ДАРБАТА УСЕТА НЕЩО КОЕТО МОГАТ ДА ГО РАЗБЕРАТ САМО СРОДНИ ДУШИ. ИМЕННО ЗА ТОВА И НЯКОЙ ХОРА СА СРЕЩУ НЕГО ЕДВА ЛИ ЩЕ СТИГНАТ И ЕДНА ТРЕТА ОТ НЕГОВАТА КАТЕГОРИЯ КАТО МИСЛЕНЕ.

  4. СИТЕМАТА ТИП ЮРУШ НЕ ВИНАГИ РАБОТИ ДОБРЕ ОБМИСЛЕНИТЕ И ПРЕДВИДЕНИ ПЛАНОВЕ ОСОБЕННО ЗА ХОРАТА В ЕДНА ДЪРЖАВА В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАЙ ВИНАГИ ДАВАТ ДОБРИ ПЛОДОВЕ СТИГА ДА СЕ ИМА В ПРЕДВИД ЧЕ НАЙ ЦЕННИЯТ КАПИТАЛ НА ЕДНА ДЪРЖАВА СА ХОРАТА КАК С ТОЛКОВА НАПУСНАЛИ БЪЛГАРИЯ ХОРА ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА КАТО МЛАДИТЕ ГИ ОГРАНИЧИМ ДА ПЪТУВАТ ЗА ЕВРОПА ЗА ДА ИМАТ САМО ЕДИН ПЛАН В ЖИВОТА И ДА СА ОГРАНИЧЕНИ И ТЪПИ ДА НЕ ЗНАЯТ ДА КОМУНИКИРАТ ДА СА ЕВТИНА РАБОТНА СИЛА. ЗАЩОТО ХОРА ОБРАЗОВАНИ ОТ ГОЛЕМИ ПЛАНОВЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 40 ГОДИНИ ГИ ИЗПРАТИХМЕ НА ЗАПАД КАТО ЩИТ КОЙТО ДА НОСИ ВАЛУТА И ДА ПРАЩА ПАРИ ЗА ЖИВОТ КАТО НАВРЕМЕТО В КОМИ ТА НЕБЕШЕ ЛИ СЪЩОТО НЯКОЙ ДОРИ МОГАТ ДА КАЖАТ ДАЖЕ БЕШЕ ПО ДОБРЕ. АКО ТОВА СА ПЛАНОВЕТЕ И ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ДА РАЖДАТ ДЕЦА БЕЗ ДА ИМАТ ДРУГА ПЕРСПЕКТИВА ДА РАБОТЯТ ЗА ЕДНО ПАРЧЕ ХЛЯБ И МАЛКО КУЧЕШКИ САЛАМ И КАТО СЪЗДАДАТ ПОКОЛЕНИЕ ДА ГИ ИЗПРАЩАМЕ В ОГЪНЯ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА ВОЙНА ЗА ПАРИ ПО ВСИЧКИ КРАЕЩА НА СВЕТА ЗА НЯКОЛКО ДОЛАРА В ПОВЕЧЕ. И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТЕЗИ ПРЕДАДЕНИ ИЛИ ПЛАНИРАНО ПРОДАДЕНИ ОТ СВОЙТЕ ХОРА ОТИШЛИ НА ТАЗИ ВОЙНА ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В ЧЕРНИ ДЪРЖАВНИ СПИСЪЦИ КАТО ИЗМЕННИЦИ НА РОДИНА И РОД. ЕТО ТОВА ЛИ Е ПЛАНЪТ КОЙТО ПОДЪРЖА НИСКИЯТ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ НА ЕДНА ДЪРЖАВА. ВЧЕРА БЕШЕ МОЯТ БАЩА И ТАКИВА КАТО НЕГО, ДНЕС СЪМ АЗ УТРЕ Е МОЕТО ДЕТЕ И ЕДНО Е ЯСНО АКО НЕ СИ ОТ ТАЙНАТА КАСТА И ПИШЕШ ИЛИ ГОВОРИШ НЕЩО КОЕТО КАТО ФИЛМА ПЕЛИКАН МОЖЕ И КАТО МИШКО БИРАТА И ДРУГИ ДА ГУШНЕШ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО БУКЕТЧЕТО. РЕСУРСИ ИМА ПАРИ ИМА НО НЯМА ХОРА КОЙТО ЧЕСТНО И ПОЧТЕННО ДА ВОДЯТ НЕЩАТА ЗАЩО ЛИ ЗАЩОТОО Е МНОГО СЛАДКО ДА СИ СЕЛСКИ ТАРИКАТ ИЗЛЕЗНАЛ ОТ НИЩОТО И ДА ДОКАЗВАШ КОЛКО СИ ВЕЛИК НО НЕ УМЕН И ДА ТРУПАШ ПАРИ С КРАЖБИ И ЛЪЖИ. ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ ГО ВИЖДАТ НА ВСИЧКИ НИВА И КАЗВАТ ААА ММИИИ ТООО В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА ЗАЩОТО НАЛИ ЗНАЕШ. ДА ЗНАЯ ЧЕ НЯМАТЕ СИЛАТА И ЧЕСТА ДА КАЗВАТЕ ИСТИНАТА ЗА ВАС ИСТИНАТА Е Е НЕЩО КОЕТО Е СТРАШНО И СМЕШНО ЗАЩОТО СЕЛСКИЯТ ТАРИКАТ Е ТАКЪВ ТОЙ НЕ ОБИЧА ДА МУ СЕ ПРЕЧИ НА ТАРИКАТЛЪЦИТЕ ИНАЧЕ СТАВА ЗЛОБЕН И КОГАТО ИМА ВЛАСТ ВСИЧКИТЕ ТАКИВА ТРЪГВАТ НА КРЪСТОНОСЕН ПОХОД СРЕЩУ ИСТИНАТА НО НИКОГА В ПОМОЩ НА ИСТИНАТА. УЧУДАВАТЕ СЕ НАЛИ КОЙ ПЪК Е ТОЗИ ИДИОТ АМИ ДА ВСИЧКИ СВЕСНИ В БЪЛГАРИЯ ГИ ОБЯВЯВАТ ЗА ЛУДИ НЕЗНАМ КОЙ ГО БЕШЕ НАПИСАЛ НО Е ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ. НО ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ МЕРТОДИТЕ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЕДНА ДЪРЖАВА СА КОРЕННО РАЗЛИЧНИ И АКО НЕ ВИ Е СТАНАЛО ЯСНО А ТО СИ ЛИ ЧИ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ТОВА НЕ ВИ Е ЯСНО Е, ЧЕ ТЕОРИЯТА ЗА СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТИ ТОЕСТ АЗ НАД ВСИЧКИ И НА ВСЯКА ЦЕНА ПЪК АКО ЩЕ И ПОТОП ДЕТО СЕ КАЗВА ДА СТАВА. ИКОНОМИКАТА Е НАЙ ВАЖНАТА ЧАСТ КОГАТО СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ СРЕЩУ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ НА ВСИЧКИ НИВА И ЗАКОНА Е НАД ВСИЧКО КОЕТО В МОМЕНТА НЕ Е ТАКА КОЛКОТО И ДА СЕ ГОВОРИ ЧЕ Е ТАКА НЕ Е ЗА 800 ДНИ ЗА ПО МАЛКО НЕЩАТА МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ И ВСЕКИ ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ СИ КАЖЕ КОЛКО ДОБРЕ СЕ ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ТРЯБВА КОНТРОЛ НА ВСИЧКИ КОЙТО ИСКАТ ДА ДОЙДАТ И ДА РАБОТЯТ ЗА ТАЗИ ЗЕМЯ. ДАНО ДА СЕ ОПРАЙТЕ ЗАЩОТО ИСКРЕНО ЖАЛКО Е ДА СЕ ГЛЕДА ТАЗИ БОГАТА ЗЕМЯ И ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА КАК БАВНО ИЗЧЕЗВАТ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.