Държавният секретар на САЩ пристига на първо посещение в Берлин

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристига на първото си посещение във федералната германска столица, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.

„Графикът на държавния секретар на САЩ Майк Помпео тази седмица може да се тълкува политическа декларация. Той пристига на първото си посещение в Берлин във вторник, при това от Лапландия, където се проведе среща на Арктическия съвет. Помпео обаче не е просто министър, който напуска студените региони. От встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп трансатлантическите отношения са хладни; връзките между Германия и САЩ са почти замръзнали“, коментират в редакцията на най-тиражирания германски вестник.

Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ГСДП) просто трябваше да се вслуша в ехото от тържествата за 70-годишнината на НАТО във Вашингтон, защото амбициите на Германия за увеличаване на разходите за отбрана изостават далеч от договорените с НАТО. Германия трябва най-накрая да „разбере, че така не може и няма да се продължи цяла вечност“, предупреди американският посланик в Берлин Ричард Гринел.

Бюджета за отбрана е само един от многото спорни въпроси, по които Помпео ще трябва да работи по време на краткия си престой в Берлин по пътя към Лондон. Преговори с него ще проведе германският канцлер Ангела Меркел. Очаква се те да засегнат въпроса за разполагането на самолетоносач и ексадрила бомбардировачи в района на Близкия Изток. Със сигурност на преден палн ще излезе и конфликта около Иран.

Федералното правителство в Берлин е силно критикувано и зааради планирания газопровод „Северен поток 2". Санкциите на САЩ не биха засеганли правно проекта, но може би Вашингтон иска да му навреди по други начини. От гледна точка на САЩ, спорът за газопровода под Балтийско море е неизбежна тема. Помпео ще припомни за загрижеността на САЩ „за енергийната сигурност на Германия, останалата част от ЕС и това, което „Северен поток 2 "означава по отношение на зависимостта си от Русия", разкри високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. Междувременно Меркел и Маас вероятно ще се придържат към своята линия: въпреки критиките от страна на САЩ, други страни от ЕС и Украйна, те ще изразят подкрепата си за новия газопровод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа