Върнаха „Милан“ в Европа

2 инцидента за по-малко от 2 часа са предизвикали неправилно пресичащи коли на прелези

Габриела Медарова остава в ареста Прокуратурата й повдигна обвинение

Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации в Търново

Валентин Радев за чумата: Всички, които отиват в засегнатите райони, разнасят зараза

16 годишна катастрофира, докато се учи да шофира

Откраднаха близо десет хиляди лева от каса на управителя на магазин в столичният квартал „Младост“

За Русия е нормално да води хибридни войни, заяви Ангела Меркел

Кметът Йорданка Фандъкова: Над 200 хил. лв за пет църкви дава Столичната община Заедно с Арменската църква, религиозните общности с храмове в карето на толерантността вече ще станат пет

Бургаски математици с медали от Хонг Конг

Русенка благодари на шуменските полицаи за спасени 10 000 лв.

Тръмп готов да наложи по-високи мита на целия китайски внос

Прокуратурата поиска арест за педофил

Румен Порожанов: Продължават клиничните прегледи на животни

Федерацията по щанги плати глобата от 250 хил. долара на IWF Тя беше наложена след положителните допинг проби от март 2015 г.

Държавно танго с царските имоти Само специален закон може да уреди въпроса със собствеността на дворците

Симеон Сакскобургготски от години води дела срещу държавата. Снимка: Цветан Томчев

Влияние срещу споразумение извън съда

Преди дни стана известно, че адвокатите на Симеон Сакскобургготски са склонни да спрат съдебните производства за имотите му в Страсбург и да се търси споразумение с държавата.

В момента пред българския съд продължават делата за дворците „Врана” и „Царска Бистрица”, както и за горите в Рила. Бившият премиер вече загуби чифлика „Кричим”, хижата „Саръгьол” и къщата в Ситняково, за които делата на всички инстанции приключиха в полза на държавата.

Сакскобургготски може да се откаже от това да търси справедливост в Страсбург, защото имало индикации, че Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) ще отсъди в негова полза и ще задължи България да му изплати милиони. Чисто имиджово това ще навреди на страната от гледна точка на предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Неотдавнашната визита на Сакскобургготски в Саудитска Арабия с премиера Бойко Борисов даде повод за коментари по темата и решението на казуса бе наречено „сделка”, „влияние срещу имоти”.

На 31 октомври бившият премиер Сакскобургготски е изпратил писмо до омбудсмана, Министерския съвет и Народното събрание, с което призовава за решаване на висящите проблеми. В него напомня, че води дела в Страсбург срещу приетия през 2009 г. от Народното събрание мораториум, който отмени правото на фамилията да се разпорежда с реституираното си имущество „до приемането на специален закон”. Такъв закон обаче още няма.

„Не е работа на изпълнителната власт да предлага ”специален закон” за т.нар. ”царски имоти”, въпросът да се реши от парламента”. Това стана ясно вчера от изявленията на министрите на правосъдието и регионалното развитие Цецка Цачева и Николай Нанков по повод на становището на работната група към правосъдното ведомство. Така темата отново се върна към Народното събрание, откъдето тръгна преди много време.

Така вече 8 години властите в държавата танцуват странно танго с проблема за имотите на Симеон Сакскобургготски – стъпка напред, две назад.

„Държавата всъщност нищо не прави”, коментира вчера пред „Труд” адвокат Михаил Екимджиев по повод решението на междуведомствената комисия. „През 2009 г. се налага мораториум до приемането на закон, който да уреди взаимоотношенията между държавата и наследниците на царската династия. Такъв закон обаче още няма и се чака безумно дълго. Колкото по-скоро се приеме, толкова по-добре за всички”, каза още адвокатът и добави, че това е елегантният и юридически правилен начин да се излезе от оплетения казус.

„Държавата трябва да издаде актове за държавна собственост и да остави Сакскобургготски да води делата. Тези земи и имоти са му дадени незаконно”, заяви пред „Труд” бившият зам.-председател на парламента Атанас Железчев, който следи темата от 2003 г. Юристи от различни парламентарни групи обаче подсказаха, че в интерес на държавата е имотите да бъдат щателно разгледани. Хипотетично Сакскобургготски може да получи дворците „Врана” и „Царска Бистрица”, както и горите в Рила. Формулировката на новия закон би могла да бъде „за отмяна на закона за отнемане на имуществото на наследниците на цар Фердинанд и цар Борис III”, „за признаване собствеността на наследниците…” или за „възстановяване на собствеността…”.

„Трудно ми е да си представя, че за тези дела може да се приеме закон, който да върне пастата за зъби в тубичката. Всичко оттук нататък за останалите дела зависи дали ще има закон и какво ще се напише в него. Очевидно е, че тези имоти някак си ще останат в държавата”, посочи Екимджиев.

Запознати припомниха, че България е единствената Източноевропейска страна, която не е уредила въпросите с имуществото на последните си монарси. „Династията е част от българската история и е въпрос на цивилизованост държавата да запази достойнството й”, коментира Екимджиев.

 

Данаил Кирилов (ГЕРБ), председател на правната комисия в 44-то НС пред „Труд“:

Не е време за политически спекулации

02-03Темата за „царските имоти“ не е тема на ГЕРБ. Все още не сме дебатирали на заседание на парламентарната група. Ако има парламентарен консенсус, ние бихме участвали в обсъждането й. Необходимо е общо съгласие. От ГЕРБ сме направили всичко относно защитата на обществения интерес. Има още какво да се съобразява. Може да бъдат разгледани всички нюанси в ситуацията, която нека признаем е противоречива. Имало е опити за изготвяне на закон за тези имоти. Но към настоящия момент това не е работа на една от парлалментарните групи. Ще обърна внимание, че не е време за политически спекулации, защото последното не помага на авторитета на България. Добре е да покажем и да утвърдим конституционния принцип. Факт е, че не е равнопоставено третирането – голяма част от реституиращите получиха това, което им се полагаше. А за един субект е правно невъзможно.

 

Адвокатката на Симеон II Ели Христова:

Закон се пише лесно, консенсусът е труден

02-02-eliОт изявленията на министрите Цачева и Нанков стана ясно, че държавата не продължава делата на държавата срещу Симеон Сакскобургготски и царските наследници, а че ще се опита да намери консенсусно решение между всички партии, представени в парламента.

Приемам това като нормално и естествено развитие на нещата. Парламентът е този, който трябва да разреши въпроса като приеме закон. Защото и конституцията повелява такова разрешаване – когато един закон се обяви за противоконституционен, последиците от него трябва да бъдат уредени от органа, издал този акт. В случая това е Народното събрание. Когато парламентът наложи мораториума всякакви дейности в имотите на царя и сестра му, изрично бе посочено, че това ще бъде до приемането на нарочен закон. Жалкото е, че оттогава досега мина много време.

Смятам, че написването на закона няма да е сложно. Сложно обаче ще бъде намирането на консенсус. Като юрист бих предпочела МС да беше инициирал текста на закона, защото има много висока експертиза в правенето на такива неща. А сега може да се стигне до ситуация да бъдат внесени няколко законопроекта. В това няма нищо ново, по-скоро би било затруднение от техническа гледна точка.

Не съм разочарована от това че няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за царските имоти. Защото няма по-желан резултат от това със закон да се реши въпросът, защото той ще създаде много по-голяма стабилност на отношенията.

 

Красимир Каракачанов, вицепремиер:

Да постъпим като в Гърция и Сърбия

02-10-karakachanovНееднократно съм давал пример със съседните ни държави Гърция и Сърбия – там царските имоти са държавни, но са на разположение на фамилиите. Не виждам проблем и у нас имотите да останат държавни, а да се ползват от фамилия Сакскобурготски. Решаването на подобни казуси е неприемливо да се случва с извънсъдебно споразумение. Нашата позиция е ясна – не може един гражданин на България да е пред другите граждани. Когато един гражданин е длъжен да се съгласи с реституционните решения, няма причина друг да не го прави.

 

Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ на БСП:

Тестваха общественото мнение

02-10-boichevПоявилите се информации за евентуално споразумение по казуса ги приемам повече като тест на общественото мнение. При всички положения обаче отстрани изглежда като сделка. Има ясно решение за мораториум върху реституираните имоти на парламента до приемането на специален закон. Такъв закон обаче до момента не е изработен и не е внесен. Нека припомним, че решението за мораториума е от 2009 година и е прието с гласовете на ГЕРБ, Атака и РЗС.

 

Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС:

Това е вещно-правен въпрос

image__5533765--5533763Не сме имали заседание на парламентарната група на Движението за права и свободи по темата и все още нямаме позиция. Но личното ми мнение е, че казусът с т.нар. „царски имоти“ е вещно-правен въпрос, който към момента е висящ и е от компетенциите на съда. Не мисля, че политиците трябва да вземат отношение в подобни случаи. Освен, ако държавата не е решила да подписва споразумение. Политиците трябва да стоят далеч от висящи пред съда казуси, защото в противен случай изглежда, че влияем върху съда, а това е недопустимо.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. В Рияд Царят каза:
  Помниш ли кога
  От Будала те сторих
  Първи царски слуга,
  Па и Генерал стана
  след това..!!!

 2. Цар Симеон II има право на царските имоти, НО гражданинът Сакскобурготски Няма това право!! Имотите са придобивани от институцията ЦАР с народни/държавни/ пари, а не лични спестявания от трудови възнаграждения. Българската държава е издържало институцията ЦАР , а не просто семейство Сакскобурготски.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.