Дъщерята на Че Гевара посети Община Пловдив

Ден на Куба ще провеждат в града под тепетата

Дъщерята на един от ръководителите на Кубинската революция през 1959 г. Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна-Че Гевара - д-р Алейда Гевара Марч, посети в понеделник Община Пловдив заедно с колегите си от Кубинския институт за приятелство с народите (ИКАП).

Д-р Гевара, която по професия е педиатър, е у нас за участие в Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се състоя от 17 до 19 ноември в София. Това е четвъртото посещение на щерката на Че Гевара в България, като тя пази скъпи спомени от качването си на върха на Хълма на освободителите в Пловдив, където е паметникът на Альоша, при една от предишните си визити. „Днес Пловдив е много променен. Още по-красив е! С нетърпение очаквам да разгледам Стария град, а ако остане време ще видим зала „Колодрума” и Гребния канал“ каза д-р Алейда Гевара Марч. Тя прояви специален интерес и зададе множество въпроси на домакина на срещата в Община Пловдив - заместник-кмета Розалин Петков относно системата, начина на организация и финансиране на здравеопазването в България.

Делегацията от Хавана бе водена в Пловдив от посланика на Република Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе. Негово превъзходителство разказа, че при встъпването си в длъжност е получил съвет от кубинския министър на икономиката, който е завършил образованието си в България, да посещава Пловдив задължително и в четирите сезона, защото градът има уникална красота през различните годишни времена. По време на срещата в Община Пловдив беше обсъдена идеята за провеждане на Ден на Куба в града под тепетата, в който ще бъде представена културата на латиноамериканската островна държава чрез прожекция на филм, демонстрация на традиционна кухня, музика, занаяти и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България