Дядото на Тръмп молел да остане в Бавария

Отказали му, защото избягал от казармата

Дядото на новоизбрания US президент Доналд Тръмп - Фредерик Тръмп, отправял горещи молби към германските власти да не го депортират от страната през 1905 г., но получил твърд отказ. Това показват писма, открити в архивите в Германия.

Фредерик Тръмп е роден в Калщад, кралство Бавария, през 1869 г. През 1885 г., когато бил 16-годишен, емигрира в Америка и натрупва богатство с различни бизнес начинания. През 1901 г. се връща в родния си град, където среща бъдещата си съпруга Елизабет и я отвежда в САЩ. Тя обаче страдала от силна носталгия по родината си и през 1904 г. двамата решават да се завърнат в Германия. Но управата на Бавария му нарежда да напусне страната или в противен случай ще бъде депортиран, тъй като навремето емигрирал, за да избегне задължителната военна служба. Фредерик Тръмп опитал да обори това решение и написал писмо с молба да остане, адресирано до принц Леополд Баварски, когото ласкателно нарекъл “благороден, мъдър, справедлив и обичан”. Принцът отказал.

Фредерик и Елизабет отпътували на 1 юли 1905 г. с кораб за САЩ, където 3 месеца по-късно се родил бащата на новия президент - Фред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка