Прокурор, разследвал атентата в Сарафово, с приз в памет на Джовани Фалконе

ЕП прие промени в правилата за авторското право в интернет

Бивша учителка обвинена, че държала мъжа си под ключ и го уморила без храна и лекарства Разпитват два часа дъщерята на Черната вдовица

Каракачанов: Политиците трябва да имаме обща стратегия срещу циганизацията

Стоичков е великан, твърди Марадона

Община Лом ще укрепва свлачища с 8,5 млн. лв. по ОПОС

Илияна Йотова: Членството в ЕС не означава друг да решава проблемите ни

Българин стана трети на Grand Prix по карате киокушин в Япония Кристиян Станков e единственият медалист при мъжете, който не е с японски произход

Красимир Първанов е освободен от длъжността заместник-министър на енергетиката

Окончателно оправдаха антимафиот, съден като информатор

Полицаи гонили пиян с откраднат автобус в центъра на София

Потвърдиха ареста на варненка, издирвана от властите в Италия

Арестуваха куриер на измамници, прибрал пари от 4 престъпления 10 000 лв. е щетата, нанесена на измамените жени от Търговище и Попово

Миню Стайков остава под арест, но ще се лекува в МВР болница

Акробатът, паднал от 18 метра, ще покаже своя коронен животозастрашаващ номер в България “Большой Московский Цирк” стремглаво се завръща с разтърсващ двучасов шоу спектакъл “OFU - ПРИЗЕМЯВАНЕТО”

Дядо поп става мениджър Църквата подготвя свои кадри да въртят бизнеса с имоти и други активи

В новата магистърска програма освен богослови могат да кандидатстват и бакалаври с други специалности

Таксата е 400 лв. на семестър

Дядо поп ще става мениджър. Полето за изяви из епархиите е широко. И днес владици и свещеници отдават църковни имоти под наем, въртят търговия със светена вода, продават даровете от миряните, които те остават пред иконите. Като се изучат в новата магистърска програма на Богословския факултет на Софийския университет по “Църковен мениджмънт” кой знае колко нови възможности за бизнес в манастири и храмове ще открият отчетата.

В квалификационата характеристика на новата магистратура е посочено, че “се организира и провежда по инициатива на църковници, икономисти и преподаватели от Катедра “Историческо и систематическо богословие” на Богословски факултет. Записано е и че програмата “съдържа перспективност и престижност, което я прави привлекателна за младите хора, търсещи своята реализация в контекста на актуалните научни критерии и духовните ценности на християнския свят.”

Най-атрактивната сватба тази година във варненската катедрала  "Св.Успение Богородично" беше флотска- между офицери от ВМС, които се венчаха и с военен ритуал след църковния.
Най-атрактивната сватба тази година във варненската катедрала „Св.Успение Богородично“ беше флотска- между офицери от ВМС, които се венчаха и с военен ритуал след църковния.

На свещениците, които запишат магистратурата “Църковен мениджмънт” се обещава следната реализация: Да планират, организират и провеждат предприемачески инициативи за и на Църквата и в прицърковни организации; Да работят като служители в църковната и гражданската администрация, свързана с подобен род инициативи; Да продължат своето образование в образователната и научна степен “доктор”. Освен свещеници, в магистърската програма за църковни мениджъри ще могат да кандидатстват и небогослови, които са придобили бакалавърска степен по различни специалности. За богослови обучението е два семестъра, а таксата е 400 лв. За останалите обучението е четири семестъра, а таксата е същата.

“Труд” потърси за коментар епископи, богослови и свещеници. Всички те бяха на мнение, че е добре църквата да има свои мениджъри. Всички те бяха на мнение, че е добре църквата да има свои мениджъри. “Думата мениджмънт е модерна. По принцип ние се занимаваме с много подобни дейности, защото църквата има и сгради, разходи и куп други неща, за които трябват хора с разбирания и познания по управление. Подкрепям идеята да съществува такава специалност, но да не е комерсиално”, коментира игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий.

Преподавателят в Богословския факултет на СУ доц. Деян Николчев призна, че е гласувал “за” магистратурата “Църковен мениджмънт”.

“Очевидно е, че и църквата има нужда както от мениджъри, така и от различни “светски” специалности. В този смисъл колегите са преценили, че трябва да има такава магистърска програма. Мисля, че това е добре. Нямам нищо против мениджъри, които са завършили тясно тази специалност, да вършат дейността, но все пак църквата има своите специфики. Не виждам нищо лошо в магистърската програма “църковен мениджмънт”, все пак това е надграждане на наученото.”

Ловчанският митрополит Гавраил бе на друго мнение. С уговорката, че не е запознат с програмата, той коментира: “Ако учат свещениците да управляват църковните имоти, няма лошо. Но ако целта е да ги учат на предприемачество и бизнес, това не е добре. За бизнес си има други хора. Задачите на свещениците са други.”

Проверка на “Труд” установи, че и в момента свещеници и митрополити въртят добре бизнес с църковни имоти. В София, където почти всички сгради край площад “Св. Неделя” са на църквата и са отдадени под наем, не е платен нито лев данък на общината. Същото е и във всички епархии.

 

Ракия „Рилски манастир“ пусна игумен

Според синодалните архиви преди национализацията църквата е владеела 329 436 дка ниви, лозя, ливади и градини, над 5000 дка земи в регулация и принадлежащите сгради в най-атрактивните зони на селищата, отделно стоте манастира са притежавали 191 000 дка земя, 30 000 дка ниви, 7000 дка ливади, 1500 дка гори, 1500 дка лозя, 17 000 дка пасбища и 256 дка градини. От години църквата отдава под аренда земите си, взема и наем от недвижима собственост. Почти всички сгради около площад “Света Неделя” са собственост на църквата и са отдадени под наем. Периодично избухват скандали заради сделки с имоти на БПЦ и ниски наеми. Най-ярък пример е участието на покойния игумен на Рилския манастир дядо Йоан в “Рилски манастир” ООД с Бриго Аспарухов и брата на Атанас Тилев – Валентин. Търговското дружество произвежда ракия “Рилски манастир” и със заем от 1,3 млн. лв. от БЗК ремонтира хотел Царев връх. Дядо Йоан участва във фирмата с апорт на имоти на Рилския манастир. През 1999 г. дружеството фалира, а претенциите на банката са за 5 млн. лв.

 

Отец Никанор, игумен на Гигинския манастир „Свети свети Козма и Дамян”:

Някой трябва да осигурява виното, хляба …

02-2– Какво е това църковният мениджър и има ли той място в живота на Българската православна църква?
– Не трябва да разсъждаваме по богомилски. У нас има една заложена черта от много стари времена, от влиянието на тази отвратителна ерес, да делим нещата на хубави – “духовни” и лоши – “матерални”. Няма нещо, което Бог да сътвори и то да не е добро. Добро е да се работи, добро е да се прави бизнес, добро е да се печелят пари по почтения начин, приет в обществото. И точно тук е ролята на църковния мениджър.

– Къде точно може да намери реализация образованият вече църковен мениджър?
– В чисто административен план към всяка митрополия има отдели, които се занимават с управление и контрол на управлението на различните видове собственост на църквата. Сега малко се пренебрегва тоза аспект от живота на църквата. Има нужда да бъдат направени определени анализи на целеобразността на използването, защото трябва да осигурият по-добри възможности за осъществяване на основната роля на църквата – душеспасението.

– Какво трябва да прави този експерт за спасението на нашите души?
– Църковният мениджър е практик, който трябва да осигурява виното, хляба, отоплението… Това е друг талант и трябва да бъде възпитаван, образован и развиван, Тук е мястото на новата специалност. На духовникът това не му е работа. Той трбва да се грижи за духовната просвета, да бъде молитвеник, да дава пример със своите дела, да свързва земните хора с небесната църква.

 

Шефът на програмата доц. д-р Павел Павлов пред „Труд”:

Външните хора нямат интерес да помагат

Имотите на църквата не се управляват добре, твърди доц. Павлов
Имотите на църквата не се управляват добре, твърди доц. Павлов

Всеобщо наблюдение е, че има необходимост хора в църквата да получат познания по деловодство, счетоводство, управление на образователните дейности, енорийските центрове и др. Идеята, която беше провокирана от разговори с духовници, е да се пристъпи към магистърска програма “Църковен мениджмънт”, в която да преподават както водещи специалисти от Стопанския факултет на СУ, така и от УНСС, заедно с богослови. Дисциплините са свързани главно със счетоводен контрол, църковна икономика (нова, модерна дисциплина – колега от УНСС, който защити дисертация на тази тема ще я преподава). Стремежът е да може да се подпомогнат отделните енорийски църкви и манастири с хора, които да специализират в областта на управлението, стопански и други предприемачески дейности.

Управлението на църковните дейности не е добро и това е очевидно за всички. Стопанисването на храмовете е в окаяно състояние, а това изисква специална подготовка и на духовниците, и на хора от настоятелствата. Външни хора нямат интерес да помагат.

 

В Стара Загора и Велико Търново

Двойно скочиха цените на венчавките

Двойно скочиха църковни такси в Старозагорската и Великотърновска епархия. С решение на Св. Синод, новите пределни цени на таксите се определят от епархийските съвети. От началото на август кръщенето в старозагорско от 50 лева скача на 90 лева, а за венчавка вместо 100, брачните двойки ще плащат 170 лева. Опелото от 30 се вдига на 50 лева. Литургията вече струва 5 лева, вместо 3 лева. Освещаването на жилище е 40 лева, а на офис или търговски обект – двойно повече. Панихидата е 30 лева, водосветът – 20 лева. За църковен хор се плаща допълнително 30 лева.
Във Велико Търново венчавката, която до скоро е била 60-70 лева, вече струва над 100 лева. За кръщене вместо 30 лева, се плаща 60 лева, такава е цената и на опелото. За да си поръчат света литургия за здраве, миряните от старата столица броят 6 лева, като през последните 11 години тази процедура е била 3 лева. Цената на свещите остава непроменена.

 

Тарифа

И разводите поскъпнаха

02-10Около 50 % от сключените църковни бракове напоследък биват разтрогвани.

Процедурата по развенчаването от 30-40 лв. вече е около 60 лева и за да бъде извършена се изискват молби от двамата съпрузи, съдебно решение за развод, както и венчалното свидетелство, което да се обезсили.

Митрополити обясниха, че парите от по-високите църковни такси били за покриване на непрекъснато увеличаващите се разходи, свързани с поддръжката на енорийските храмове. През периода, преди промяната, три пъти са се увеличили както разходите по издръжка на енорийските духовници, така и съпътстващите разходи в енорийските храмове.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.