Дянков на разпит след 2 седмици

Ще отговаря за далавера на Прокопиев

Румяна Арнаудова: Няма да има издирване

Бившият финансов министър Симеон Дянков се обади по телефона в прокуратурата и няма да бъде обявяван за общодържавно издирване. Това съобщи вчера Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Дянков се свързал по телефона с прокуратурата късно следобед във вторник. Казал, че се намира в САЩ. Той е наел адвокат Марин Марковски, който водеше делата за клевета на премиера Бойко Борисов.

Вчера Марковски е обещал, че с новия си клиент ще се явят в следствието след 2 седмици - на 18 януари. Тогава Дянков ще бъде разпитан и привлечен като обвиняем.

Както писа “Труд”, Дянков е вторият министър от кабинета “Борисов 1” след Трайчо Трайков, който ще отговаря за приватизацията на 33% от “ЕВН България Електроразпределение” АД през 2011 г. Основен играч в сделката е компанията на Иво Прокопиев “Булброкърс”, с чието посредничество държавата е ощетена с над 20 млн. лв.

Прокурор Арнаудова обясни, че Дянков ще отговаря за престъпление по служба, което е свързано с тази приватизационна сделка. От думите й стана ясно, че бившият финансов министър е нарушил закона с това, че парите от приватизацията са отишли директно в държавния бюджет, а не във фонда за гарантиране на пенсионната система, т.нар. Сребърен фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право