Д-р Ангел Кунчев за грипа: Най-засегнатата група тази година е детската и юношеската

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

Грипна епидемия вече в няколко области на страната.

Критичният праг от болни е преминат в Дупница, Сапарева баня и Монтана. В Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот прекъсват учебни занимания. На прага на епидемия са и в Пловдив.

„Съвсем точна информация за това как ще се развие грипната ситуация никой не може да даде. Ако има заболяване, при което не важат никакви прогнози – това е грипът. Според очакванията с едно закъснение от около 10 дни сме на старта на грипната епидемия. Висока е заболеваемостта в няколко области”, коментира пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Най-засегнатата група тази година е детската и юношеската. Заболеваемостта при тях изпреварва общата. Отсъствията от училищата, градините и яслите е наистина значителна”, поясни Кунчев.

„Голяма част от грипните заболявания ще протекат доброкачествено и сравнително бързо. За малките деца, хората с увреден имунитет и възрастните е важно да посетят своя лекар навреме”, добави здравният инспектор.

Високата температура, общата отпадналост, болки в мускулите и ставите са едни от характерните признаци на грипа, посочи Кунчев.

Коментари

Задължително поле