На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини. Липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика. Затова всяка година от 2005-а насам се организира Европейска имунизационна седмица, която тече в момента. Нейната цел е Европейският регион да стане свободен от ваксинопредотвратими заболявания.

Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст

срещу 11 заразни болести

(туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

У нас съществуват и две национални програми за препоръчителни имунизации – за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020) и за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити (2017-2021). Те осигуряват безплатна имунизация за съответните целеви групи: срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст и срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична докъм 6-месечна възраст.

В България се прилагат и други препоръчителни имунизации, които се извършват срещу заплащане от пациента. Някои се правят само когато човек ще пътува в заразен район, като тази срещу жълта треска. Други, каквито са срещу грип и хепатит А, предпазват от периодични епидемични взривове, избухващи през 5-6 години, които засягат предимно малките деца. Затова е добре да се помисли за национални програми, които да осигурят безплатна ваксинация за целеви групи, предлага д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на Министерството на здравеопазването. България е останала единствената страна на Балканите, където противогрипната ваксина не се реимбурсира за определени рискови групи, каквито са възрастните хора, често боледуващи деца, бременни, хора с някои хронични заболявания. „Надявам се в най-скоро време да се внесе предложение и да се приеме решение за

безплатна ваксинация срещу грип на хората над 60 години

Това може да стане още от следващата година“, смята специалистът.

„За мен няма разлика между ваксините, които са сложени в задължителната и в препоръчителната част на календара, тъй като те са еднакво ценни и еднакво ефективни и предпазват от важни болести“, казва д-р Кунчев. Колкото до въпроса много ли са или малко задължителните ваксини за 11 болести, от гледна точка на специалиста те никак не са много и би било добре в близките години в календара да се включат още ваксинопредотвратими болести, каквато е варицелата. Такава ваксинация се прави в 17 страни от ЕС, и то от години. Страната с най-дълъг опит е САЩ – 20 години. Там се отчитат 80% намаление както на заболеваемостта, така и на смъртността от инфекцията, която мнозина смятат за лека.

От друга страна, би трябвало вече да се намали броят на приемите на някои ваксини, каквито са тези против изчезващите болести полиомиелит и туберкулоза, без те да се прекратяват, разбира се. У нас, в Румъния и Полша все още има случаи на туберкулоза, но приемите на ваксина са намалени от 5 на 4, вероято в близките години ще станат 3, по преценка на експертите.

Ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват –

95 и повече процента

Спадането на обхвата под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната инфекциозна болест. Подобен висок обхват се постига трудно. Съществува една закономерност – колкото по-малко е детето, толкова по-редовно се имунизира, колкото по-голямо става, толкова по-рядко. Да не говорим за възрастните, които трябва да си направят реимунизация след 5 или 10 години.

Въпреки това имунизационният обхват у нас съвсем не е лош и е сравним с този в много европейски страни. Така поне сочат официалните данни, които постъпват от общопрактикуващите лекари. Най-висок е процентът на имунизираните новородени срещу туберкулоза, тъй като ваксината се поставя още в родилния дом – близо 99%. Горе-долу така стои и въпросът с хепатит Б, ваксината срещу който се поставя у нас още първия ден след раждането от 1992 г.

Причините да не се поставят ваксини са най-често медицински. „Тук има и известно презастраховане от страна на личния лекар – смята д-р Кунчев. – Температура 37,5 градуса не е повод за отлагане с 1, 2 или 3 месеца, но ние ги разбираме колегите. Така и майката е по-спокойна.“

Има и откази да се поставят ваксини, които се дължат на антиваксиналните движения, но те не надвишават 1%. Интересното е, че някои от най-върлите противници на ваксините сами търсят къде могат да имунизират себе си или децата си, ако са получили зелена карта или заминават да учат в чужбина. Държави като Италия и Франция пък върнаха задължителните имунизации, след като там избухнаха епидемии от морбили, взели човешки жертви.

Друга част от населението е тотално извън държавата и здравната система, няма личен лекар и там, естествено, не се правят никакви имунизации, въпреки че децата до 18 години са здравноосигурени и могат да получат безплатна ваксина. Но някой трябва да ги заведе, все пак… Цели семейства заедно с децата изобщо ги няма, защото са в чужбина.

За тази година са осигурени всички ваксини, от някои дори има резерв, който стига до една трета, уверява д-р Кунчев. Предстои договорите с фирмите да започнат да се сключват за две години, защото никъде по света няма склад за ваксини – необходимо е време те да бъдат произведени и то съвсем не е малко.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Като има ваксинирай се тъпак. Бий си по две сутрин и две вече за да си по здрав

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.