Д-р Ангел Кунчев: Най-добрият тест за имунизационния календар на една страна е морбили

Наплашените от ваксините, трябва да бъдат убедени, че имунизациите носят само полза

"Реално заразните болести, с които човек се среща са над 200 и едва срещу 11 ние имаме възможност да помогнем на хората, да ги защитим предварително, така че като се имунизират, да им се гарантира, че ще забравят за това заболяване, много често дори до края на живота си". Това заяви в Бургас д- р Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор. В морския град във вторник се проведе форум „Ваксини и здраве“, организиран от народните представители от ГЕРБ Бургас в културен център "Морско казино“. Той бе по повод Европейската имунизационна седмица от 24 до 30 април.

Най- добрият тест за имунизационния календар на една страна е най- заразното заболяване- морбилито. Такъв тест показва, че имунизационния календар на България се изпълнява добре, тъй като за миналата година заболелите са само 146, даде пример д- р Кунчев. В същото време, за 2017 година в Румъния, е имало 26 смъртни случая от морбили. Общо от декември 2016- та, те са 46. Две трети от тях са деца. Останалите са родители и здравни работници. Ако 10 деца контактуват със заразен от морбили, 9 от тях заболяват, ако не са имунизирани. По думите на д- р Кунчев, трябва да се внесе ваксината срещу варицела. Тя се води лека шарка, но само за миналата година има два смъртни случая и 500 хоспитализирани, което означава, че не е толкова лека. Ако това се приеме обаче, ваксината ще дойде у нас чак през 2020- та, защото първо се поръчва. Освен това не е евтина и ще е 20- 25% от целия имунизационен календар.

"Антиваксиналните" групи, тези които се страхуват и са против ваксините, са хора, наплашени от неверни информации и са предимно в големите градове, интелигентни семейства, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В България средното имунизационно покритие в момента за различните видове ваксини е 92 %, което е едно добро покритие. През 2016- та година се наблюдава леко повишение на обхвата на имунизациите. Сигурен популационен имунитет обаче се получава при 95% покритие, така че има още какво да се желае. Предстои още активна работа от всички отговорни институции.

Разговорът между лекаря, който прави ваксините и родителите, които трябва да я направят на своето дете Трябва да се каже че ваксините носят само полза, че те гарантират живота и здравето на неговото дете и на другите деца. Трябва да осъзнаваме своята отговорност към общественият имунитет, каза д- р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването в Народното събрание.

Ваксините се произвеждат от водещи фармацевтични компании, които подлежат на постоянен контрол, преминават на редица изпитвания и качеството им и тяхната безопасност е категорично гарантирана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве