Д-р Ангел Кунчев: Противопоказанията на ваксините са сведени до минимум

Противопоказанията на ваксините са сведени до минимум, така че хората не бива да се страхуват, а да се ваксинират. Това каза пред „Фокус д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Той обясни и защо повечето българи не желаят да се ваксинират, въпреки че грипът може да бъде много опасен - особено за възрастните над 65 години и децата. Според него една от причините за негативното отношение към ваксините е наличието на много изкривена информация. По думите му много активни антиваксинални сайтове, а и не само сайтове, работят срещу ваксините.

„Никога не сме бягали от разговор с тях, макар че обикновено това рядко се случва, защото там не се говорят факти, а се цитират източници, които ако се опиташ да намериш, се оказва, че въобще няма такива или пък случаи, които просто не отговарят на истината. Факт е обаче, че хората се поддават на тази пропаганда“, коментира д-р Кунчев.

Според експерта втората причина за негативното отношение към противогрипните ваксини е, че трябва да се правят всяка година. „Освен това хората имат очакването, че като си направят грипна ваксина, тя едва ли не трябва да ги предпази от всички вируси през есента“, подчерта експертът.

Той допълни, че това няма как да стане, защото ваксината е насочена само срещу три щама, които са включени в състава й. Д-р Кунчев уточни, че все още не е късно за противогрипна ваксина. След ваксинацията организмът се нуждае от около три седмици, за да развие пълен имунитет, обясни лекарят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве