Д-р Антония Първанова: Пандемията от COVID-19 не е по-голяма от други през последните 20 години

Кадър от БТВ

Тази пандемия не е по-голяма отколкото други през последните 20 години и смъртността не е по-голяма, заяви пред БТВ д-р Антония Първанова. Според нея много въпроси остават висящи.

"Пикът на починалите в световен мащаб е около 10 април. Твърде много се играеше със статистиката. Ние сме в една група със страните от бившия социалистически блок по брой на починалите", обясни д-р Първанова.

По брой на тестове обаче според нея положението е отчайващо. Само Албания и Молдова са след нас, посочи тя. Общият брой на направените тестовете е 85 000, 12 120 теста на 1 милион души, обясни още Първанова.

По думите й тази епидемия не е предизвикала толкова тежки щети, колкото бяха предвидени. Тя отбеляза още, че 8 много големи групи от фармацевтични компании, които развиват бизнес с производство на ваксини, търсят финансиране. Всичко това е бизнес, каза д-р Първанова.

"Спекулация беше в България да се твърди, че понеже ние имаме най-навременните и най-добрите мерки, заради това у нас има най-малко болни. Нищо подобно, има някакъв друг елемент, който влияе върху заболяемостта и смъртността, но в никой случай това не са мерките", отбеляза Антония Първанова.

За целия период, откакто България се говори, че има пандемия и са взети мерки, има 146 души починали. Само, че всеки ден умират 191 души поради тютюнопушене и 56 души от онкологични заболявания, отбеляза тя.

Паниката и страхът се вляят от това доколко средата е наситена със съобщения, създаващи страх и паника, коментира Първанова.

Коментари

Задължително поле