Д-р Брънзалов: Едва ли новият щам на коронавируса ще се разпространи у нас толкова бързо, колкото във Великобритания

Кадър от БНТ

В България едва ли новият вариант на COVID-19 ще се разпространява толкова бързо, колкото във Великобритания, смята д-р Николай Брънзалов, член на Националния оперативен щаб и зам.-председател на Българския лекарски съюз.

"При нас няма такова движение на хора и няма толкова много етноси. Тук няма и такова движение на хора", уточни той по БТВ. "В момента стоим много добре на фона на останалите страни в Европа като заболеваемост и смъртност", добави Брънзалов.

„Личните лекари започнаха да правят списъци за ваксиниране на хората. Никой не може да каже колкото точно ще бъдат желаещите да се ваксинират. В моята практика има много желаещи да им бъде поставена ваксина. Всичко зависи от доставките и всеки от нас ще изработи своя алгоритъм, за да може за по-кратко време да ваксинира пациентите си. След като се ваксинирах, се чувствам доста по-спокоен. Нямам никакви странични реакции. Хората не трябва да се притесняват. Пациентите с оплаквания са много малко, за да правим трагедии. На практика търсенето на ваксини в световен мащаб е много голямо и в началото няма да можем да си избираме ваксина като в магазин“, допълни той. По думите му фирмите производители ще усъвършенстват производството на ваксините и тези ваксини ще стават все по-удачни за лечението на коронавируса. 

Според зам.-председателя на БЛС хората трябва малко да се успокоят и да не се фокусират само върху коронавируса.

"Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават лечебните заведения заради COVID-19, а техните заболяване изискват активно наблюдение. Заболеваемостта не е само от коронавирус и не трябва да говорим само за него", заяви той.

Като член на Оперативния щаб лекарят коментира и мерките: "Никой в Националния оперативен щаб не желае да бъдат затворени заведенията просто така. Това се налага от статистиката и защото все още има рискове. Не сме достигнали изходните нива на заболеваемост. Много е спаднала заболяемостта в последно време, но кога ще се отворят и ще се отхлабват мерките, ще покажат цифрите".

Д-р Брънзалов напомни, че в момента ваксината е единственото оръжие срещу коронавируса, а лекарство все още няма.

Коментари

Задължително поле