Д-р Венцислав Грозев: Да се отпуснат 200 000 лева на джипитата е парадоксално

Още в края на юли Българският лекарски съюз е публикувал становището си за бюджета на страната. Разликата от последното решение на Надзорния съвет е от около 3-4 милиона в сравнение с прогнозата и становището на Лекарския съюз за бюджета на НЗОК догодина. Това заяви пред БНТ председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

По думите му там, където управляващите са се вслушали в становищата на Лекарския съюз, нещата вървят. Според д-р Грозев трябва да се обърне внимание и на преразпределението на средствата в този бюджет.

"Не мога да разбера как по отчет на НЗОК в извънболнична помощ има излишък, а в същото време в днешният ден в офиса на БЛС се получиха множество сигнали за намалени направления за лаборатория, консултация и суми за медико-диагностични дейности. Ние настояваме част от болничната дейност да излезе в извънболничната хем по-правилно да разпределим средствата, хем част от тях да бъдат икономисани. За последното решение на Надзора да се отпуснат на общопрактикуващите лекари 200 хиляди лева, ако това е вярно, е изключително парадоксално", заяви д-р Венцислав Грозев.

Шефът на БЛС коментира и алтернативния бюджет на БСП, който предлага болниците да не са търговски дружества.

"За да станат нетърговски дружества Народното събрание трябва да извърши колосална работа, за да променя десетки закони, защото само със Закона за лечебните заведения това няма да се промени. Ние имаме един единствен финансов източник, нямаме бюджетна система на здравеопазване, имаме възможност за допълнително материално заплащане. Смело е като идея. И търговия и медицина не са много съвместими понятия", допълни още председателят на БЛС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве