Д-р Веселин Герев, психиатър: Жертвите на домашно насилие да се обръщат директно към прокуратурата

Случаите на домашно насилие, причина за което е ревностова параноя, се увеличават през последните пет години. Това мнение изрази психиатърът д-р Веселин Герев по Нова ТВ.

„Това е бичът на съвременното семейство. Една от основните причини е, че напрежението в българското семейство – стана прекалено голямо. От друга страна – употребата и злоупотребата с алкохол в повечето семейства е ежедневие. А именно алкохолът покачва желанието за домашно насилие”, подчерта той.

В много случаи пиещият, най-често мъжете, развива ревностова параноя.

"Алкохолът е единственото психоактивно вещество, което рязко увеличава либидото при мъжете, т.е. желанието за секс и драстично понижава потентността. Това води до такива промени в мъжката психика, че се изпада в състояние на лудост. колкото повече алкохол се пие, толкова повече ревностовата параноя се засилва", коментира експертът.

Той посъветва жертвите на домашно насилие да се обръщат директно към прокуратурата. "Това спестява месеци наред прехвърляне на отговорност от институция в институция. Подава се една писмена жалба, прокурорът много бързо задейства полицията и се прави проверка на място", обясни той.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право