Д-р Георги Гелев: Промените в спешната помощ доведоха до спиране на текучеството в системата

Снимка: Архив

През януари спешните повиквания в Центъра за спешната помощ в София са били над 13 хиляди, от тях реално нуждаещите се от бърза помощ са били пет хиляди, това каза пред БНР директорът на ЦСМП - София д-р Георги Гелев.

Според него последните две години промените в спешната помощ у нас са довели до спиране на текучеството в системата, което е обвързано с повишаването на работните заплати и с обучаването на парамедици, като очакванията са да продължат програмите за обновяване на автопарка и ремонт на отделенията.

Всички наши линейки разполагат с цялата необходима апаратура и технически средства, които отговарят на характеристиката по западния стандарт за линейка тип С, коментира д-р Гелев:

Във всяка една линейка има кардиограф, дефибрилатор, респиратор, аспиратор, шини, които се използват при катастрофи, гръбначни носилки. През 2016 година за първи път обърнахме тенденцията в положителна посока – 109 човека са напуснали, а 119 души сме назначили. Това, което е характерно за новоназначените, говоря само за лекарите, е, че преобладават младите хора, младите специалисти. Това, което ги привлича е високата стартова заплата – 1250 лева основна заплата, като има и бонуси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве