Д-р Георги Чобанов: Няма как да спрем Африканската чума, ако хората не съдействат

Продължава разпространението на болестта африканска чума по свинете. Нови случаи бяха констатирани вчера в Плевенско. Хората явно не съзнават опасността от заразата и ние няма как да спрем вируса, при положение, че обществото не положи усилия. Това заяви д-р Георги Чобанов – директор Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуража“ към БАБХ, по БНТ. Той каза, че е конфискувано заразено месо от домашно прасе, на което вече е била взета проба за африканска чума и тя е била положителна.

"Констатирани са няколко огнища на африканска чума и стартира проучването на района. Има обявени 8 огнища към момента при домашни свине. В селищата се извършват мерките, животните са умъртвени и труповете ще бъдат заровени и местата дезинфекцирани местата", посочи Чобанов.

Там където са взети проби от новите случаи, за съжаление, показват наличие на заболяване, сопълни експертът от БАБХ.

По думите му са били заловени няколко автомобила, които пренасят месо и то е било конфискувано. "Месото е от питомно прасе, от което е взета проба и докато се изследва пробата прасето е заклано и прибрано във фризера. Пробата е положителна за африканска чума, така че месото е конфискувано и унищожено", обясни Георги Чобанов. Рискът по този начин е много голям и това месо може да бъде източник за заразяване на други животни, предупреди той.

До момента няма случай на засегната индустриална свинеферма, каза д-р Чобанов. Но има случай на свинеферма, която попада в кръга на огнище и тази свинеферма е блокирана и не може да изнася животни към кланица и да функционира нормално.

Коментари

Задължително поле