Ранената полицайка – фен на “Левски”

Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

Д-р Глинка Комитов – Шеф без правомощия

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов подаде оставка. В сектора обаче промяна няма да има. По всяка вероятност всичко ще остане в порядъка, в който е и сега, независимо кой ще оглави поста.

Причината става ясна и от сайта на здравната каса, където изрично е посочено: “Управителните органи на НЗОК са: Надзорният съвет и Управителят. Забележка: В заседанията на Надзорния съвет участва и Управителят на НЗОК без право на глас”. С други думи НЗОК се управлява от Надзорния съвет, а управителят в случая д-р Комитов, носи само административната и политическата отговорност за решенията, които взима същият този съвет.

Решението да се оттегли от поста управител на НЗОК д-р Комитов е депозирал в деловодството на Народното събрание без да присъства лично в края на работния ден в четвъртък. Официално мотиви не са посочени. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова заяви, че досегашният шеф на касата е подал оставка, позовавайки се на закона, който му позволява това. Смятам, че мотивите на д-р Комитов са изцяло лични, допълни тя.

По думите на д-р Дариткова Народното събрание ще спази процедурата по приемането на оставката и ще стартира избор на нов управител. Председателят на здравната комисия увери още, че ще бъде спазен 30-дневният срок от приемането на оставката за избор на нов управител.

Засега ГЕРБ няма своя официална номинация. Предложение обаче може да направи и всяка друга парламентарно представена група.

Въпреки че мотиви за напускане д-р Комитов не е посочил и се твърди, че те са лични, не е трудно да се предположи какво всъщност стои зад решението му. През последните месеци не стихват скандалите в здравния сектор, свързани с различни решения и предложения на Надзорния съвет на НЗОК.

Налице са големи диспропорции при разпределението на финансовия ресурс в здравеопазването като голяма част от парите отиват за медикаменти за сметка на болничната помощ. Засилиха се съмненията за злоупотреби при разпределението на средствата за клиниките, както и за лоби, източващо касата чрез покупка на големи количества онколекарства.

Напрежение създадоха и орязаните бюджети на болниците. Не липсват и сериозни разногласия с Българския лекарски съюз (БЛС), особено по отношение на исканите от Касата анекси към договорите с лечебните заведения.

От БЛС отказаха да подпишат анекса към Националния рамков договор за въвеждане на лимит на нови дейности като ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни.

Опасенията на съсловната организация са, че в тези нови допълнителни споразумения към договорите на болниците има понятия, които водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности и то в т.нар. Приложение 1 – раждания, интензивни грижи за новородените, лекарствата за онкоболни (всичките без без лимит до момента).

И още, и още…

След като д-р Глинка Комитов подаде оставка без официално посочен мотив, от БСП поискаха той да бъде изслушан за решението си от парламента. Вероятно има достатъчно основания за това. Едва ли обаче би било от особено значение, защото, както се посочва и на сайта на НЗОК, “В заседанията на Надзорния съвет участва и Управителят на НЗОК без право на глас”. С други думи: Управителят обира пешкира. Честито на следващия.

 

Временният нов началник

Д-р Глинка Комитов беше избран за управител на Националната здравноосигурителна каса през март 2015 година. Той беше излъчен от ГЕРБ и като управител на финансовата институция странеше от публични изяви. По закон подуправителят на здравната каса може до един месец да изпълнява функциите на управителя. Заместник на д-р Комитов е д-р Димитър Петров, който временно ще влезе в ролата на шеф на НЗОК.

В последните месеци напрежението около д-р Комитов се усилваше като той неколкократно трябваше да дава обяснения и пред парламентарната здравна комисия за проблемите, касаещи орязаните средства за лечебните заведения, както и нарастващите разходи за лекарства.

 

За него

Справи се успешно

Д-р Комитов се справи успешно като управител на НЗОК през двете години, в които бе начело. Ние ще продължим да търсим решения за по-доброто управление на здравната система.

Д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия

 

Интелигентен и разумен човек

Не д-р Комитов е проблемът в системата на здравеопазването. Познавам го от много години, той е интелигентен и разумен човек и вероятно решението, което е взел, има сериозни основания. И това би трябвало да бъде сигнал за всички, които се занимават със здравна политика, че има сериозни проблеми, които искат сериозни решения. Оставката на д-р Комитов няма да реши проблемите.

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)

 

Сигнал за сериозен проблем

Оставката на д-р Комитов е един голям сигнал към управляващите, че в системата има сериозен проблем, щом си тръгва шефът на една институция като здравноосигурителната каса, без да е притиснат от компромати.

Д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници

 

Загуби подкрепата на управляващите

Очевидно е, че финансиране на болничната помощ се нуждае от радикална реформа, проблеми там имаме във всички звена. Предполагам, че това е било непоносимо за един отговорен човек като д-р Комитов и приемем с разбиране оставката му. Също така имам чувството, че е загубил подкрепата на управляващото мнозинство, а това ограничава възможностите му за действие.

Доц. Георги Йорданов, депутат от БСП

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

    1. Това, че е безродна е само в главата ти. Но не е само това…
      “Михаил Иванович Глинка е известен руски композитор. Считан е за основоположник на руската класическа музика. Получава широко признание и извън родината си.”
      Мразенето е тънка работа, коментя! Ходил ли си скоро на доктор? Не го казвам, за да те засегна на тема ментално здраве, въпреки, че хората го четат в постовете ти. Съчуствам ти, защото болестите идват от ядовете… Иди се прегледай, но което е по-важно – остави априори хейтърството. Мрази само конкретно и с повод. Иначе много негативна енергия трупаш и ще се поболееш… Ако вече не е факт! Човешки ти го казвам, защото понякога, макар доста рядко и ти разсъждаваш нормално. За разлика от велемирка, която една свястна дума не е написала до сега, а КАК ПИШЕееееее………

  1. “Управителят обира пешкира.” Опира/изпира/пешкира,а не обира.Обира негативи,аплодисменти,плодовете на…еди какво си. Ясно е че д-р Дариткова командва парада в НЗОК. Нищо,че мазничко се усмихва.

  2. КАТО СТАНА УПРАВИТЕЛ НА НЗОК, КОМИТОВ ИМАШЕ СЪЩИТЕ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ,КАКТО КЪМ МОМЕНТА НА ОСТАВКАТА МУ. КАТО Е ЗНАЕЛ КАКВИ ПРАВА ИМА ИЛИ ПО-ТОЧНО,ЧЕ ГИ НЯМА,ЗАЩО СТАНА УПРАВИТЕЛ???ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ НЕ Е ЗНАЕЛ ЗАКОНА,НИЩО ДРУГО!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.