Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Тази вечер всички свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани

Снимка: Архив

Тази вечер всички свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени. Това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев по време на извънредна пресконференция.

„През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешката дейност, особено храни с произход свине“, каза още д-р Илиев.

Той обясни, че собственикът на 7 прасета в с. Тутраканци е извикал ветеринарен лекар, но три от животните са умрели, за което са били информирани официалните лекари във Варна. „Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория за африканската чума. Резултатът е потвърден. С полицията сме взели мерки да се ограничи движението в с. Тутраканци, проверяват се всички автомобили за свине и свински продукти. Общо свинете в селото са били 30, но са останали 23. Тази вечер животните ще бъдат евтаназирани и загробени“, каза още той и посочи, че е важно в тази ситуация мерките да бъдат незабавни.

„В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума животни и ние се стараем да не допускаме да се случва това и у нас“, коментира д-р Илиев.

Мерките, които взимаме във връзка с африканската чума, са най-вече да опазим индустрията, иначе ще има сериозни икономически последици", допълни още Илиев.

Д-р Илиев посочи, че големият проблем за България би бил, ако африканската чума приближи големите стопански ферми. "Ние имаме изключително добра индустрия, която като мениджмънт се равнява с най-развитите страни като Дания – говоря като оборудване и генетичен материал. Трябва да опазим тези ферми, за да продължат да бъдат на пазара. Иначе последиците ще са много сериозни и икономически. Мерките, които взимаме, са да опазим индустрията. Опасността идва от прасетата от „заден двор“, защото практиката е такава, че стопаните обикновено правят единичен опит да си лекуват прасетата и ако това не се случи, ги приколват“, каза още той и обясни, че африканската чума не е опасна за хората.

„И най-често така се пренася заразата – чрез месото. Вирусът се предава и от опаковки, в които е имало заразено месо. Затова сме предвидили мерки, свързани с контрол върху обсегите, които са около сухоземната граница с Румъния, и с контрол по внасянето на месо от свине. Но рискът е огромен, защото хващаме не само продукти, а и месо в багажници на автомобили – хората са тръгнали на почивка и си носят храна за пикник. Тези хора идват от страни, в които има африканска чума. Затова и с АПИ сме се разбрали всички паркинги, където спират автомобилите, да бъдат почиствани и боклуците да бъдат своевременно унищожавани. Под контрол са и корабите и фериботите. Това се отнася за всички граници на България“, обясни д-р Илиев. По думите му всички превозни средства, в които се открие свинско месо, се дезинфекцират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България