Ивайло Московски: България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5 G

Васил Велев, АИКБ: Определено има „зелен рекет”, той е факт

Среща между Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Част от инфраструктурата на „Галилео“ ще бъде предислоцирана от Великобритания в Испания заради Брекзит

МОН: В 161 училища в страната не се учи днес заради повреди в отоплителните инсталации и висока заболеваемост

Лиляна Павлова ще открие събитието „Светът през 2018“ в София

Прокуратурата даде на съд кмета на Павел баня Обвинението е за престъпление по служба

Четвърти взлом на магазин в Разградско, пак откраднаха цигари

Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията до 31 март

Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Д-р Даниела Савова, АГ репродуктивен специалист в Медицински комплекс “Д-р Щерев”: Тестът ERA улавя най-добрия период за зачеване при инвитро

– Д-р Савова, какви тенденции в стерилитета отчитате в дългогодишния си опит в репродуктивната медицина и кога една двойка трябва да се насочи към специалист?

– В екипа на проф. Щерев съм от 16 г. и се гордея с това, тъй като той е един от пионерите на инвитро методиката у нас и в дългогодишната си работа с колегите сме помогнали на хиляди двойки да изпитат радостта от зачеването и раждането на тяхното мечтано бебе. Стерилитетът засяга 10 до 15% от населението в света и в това промяна няма. Според СЗО за стерилитет говорим, когато двойката е опитвала бременност в продължение на 12 месеца и тя не е настъпила. Насочването за преглед и изследвания обаче трябва да стане след липса на бременност в продължение на 1 г. Първоначалните изследвания включват данни за овулацията, спермограма и проходимост на маточните тръби. След тях, ако има проблем, го отстраняваме оперативно или медикаментозно и могат да се направят допълнителни изследвания – на щитовидната жлеза, разширена спермограма, изследване на фрагментация на ДНК на сперматозоидите и др.

– Колко време минава от първия преглед до настъпването на бременност?

– Започва се с щателна анамнеза, за да се установи има ли проблем и да се изгради поведение. След това за около месец се проследяват цикълът и овулацията, прави се спермограма и вече имаме първоначална информация какво трябва да предприемем. Ако се налагат допълнителни изследвания, се правят в следващия цикъл и така за 2 до 3 месеца имаме изградено поведение и започва лечението. Това е много добър срок, забелязват го особено пациентките ни от чужбина, тъй като в другите страни минава около година до старта на терапията.

– Има ли начини да се повиши успеваемостта на инвитро процедурата?

– Има много различни нови методики, които се прилагат в нашата инвитро лаборатория. Един от по-модерните подходи е установяване на имплантационния прозорец чрез тест, с който вече работим от няколко години. Става дума за определяне на времето, което е най-подходящо за имплантиране на ембриона в маточната лигавица. Лигавицата отделя експресия от гени – около 238 гена, за периода, в който е най-благоприятно да се имплантира ембрионът. Тестът ERA е резултат на 10-годишен труд на колеги от Института по инфертилитет във Валенсия, Испания, и се прилага само там. Нашата клиника има договор с института и можем да предоставим тази технология на пациентите си. Тестът не се прави при всички двойки, а при пациентки, при които имаме няколко инвитро опита с качествени ембриони, но не е настъпила бременност. Чрез него се определя кое е най-доброто време за връщане на ембриона в матката за следващия цикъл.

– Как се прилага тестът?

– Вземат се клетки от маточната лигавица чрез специален катетър, които се транспортират до Валенсия при определени условия. Получаваме резултатите за около седмица.

– Коя е най-голямата заплаха за репродуктивните способности в близко бъдеще?

– В такава се превръща възрастта – отлагането на зачеването. Все по-честа е тенденцията за по-висока възраст на жената, а в такъв случай намаляват и яйчниковият резерв, и качеството на яйцеклетките.
Затова, когато дойдат пациенти, решили да отложат бременността, ги съветваме да си поставят приоритет и да го следват. Още при прегледа на жената ехографски и с допълнителни специализирани изследвания може до голяма степен да се определи яйчниковият резерв и дебелината на маточната лигавица и може да се каже какво се очаква в следващите години. При нас в Медицински комплекс “Д-р Щерев” предлагаме пакет “Планиране на бебе”, който показва състоянието и на жената, и на мъжа. Той е основно за хора, които планират да имат бебе, но и за решилите да изчакат. Въз основа на прегледите и изследванията в този пакет можем да дадем по-конкретни срокове за планирането.

За прегледи идват и двойки, които са спрели да се предпазват от 2-3 месеца, очакват веднага да се получи бременност и се притесняват при неуспех. Малко хора знаят, че зачеването при спонтанен цикъл е успешно в едва 26% от случаите, жената не забременява всеки месец. Интересно е, че при желаещите да заченат само 20% успяват на първия цикъл. Около 30% постигат бременност на 3-тия месец, а 95% от жените са бременни до края на 1-вата година. Чак на 2-рата успяват 100% всички здрави двойки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.