Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

Д-р Даниела Савова, АГ репродуктивен специалист в Медицински комплекс “Д-р Щерев”: Тестът ERA улавя най-добрия период за зачеване при инвитро

– Д-р Савова, какви тенденции в стерилитета отчитате в дългогодишния си опит в репродуктивната медицина и кога една двойка трябва да се насочи към специалист?

– В екипа на проф. Щерев съм от 16 г. и се гордея с това, тъй като той е един от пионерите на инвитро методиката у нас и в дългогодишната си работа с колегите сме помогнали на хиляди двойки да изпитат радостта от зачеването и раждането на тяхното мечтано бебе. Стерилитетът засяга 10 до 15% от населението в света и в това промяна няма. Според СЗО за стерилитет говорим, когато двойката е опитвала бременност в продължение на 12 месеца и тя не е настъпила. Насочването за преглед и изследвания обаче трябва да стане след липса на бременност в продължение на 1 г. Първоначалните изследвания включват данни за овулацията, спермограма и проходимост на маточните тръби. След тях, ако има проблем, го отстраняваме оперативно или медикаментозно и могат да се направят допълнителни изследвания – на щитовидната жлеза, разширена спермограма, изследване на фрагментация на ДНК на сперматозоидите и др.

– Колко време минава от първия преглед до настъпването на бременност?

– Започва се с щателна анамнеза, за да се установи има ли проблем и да се изгради поведение. След това за около месец се проследяват цикълът и овулацията, прави се спермограма и вече имаме първоначална информация какво трябва да предприемем. Ако се налагат допълнителни изследвания, се правят в следващия цикъл и така за 2 до 3 месеца имаме изградено поведение и започва лечението. Това е много добър срок, забелязват го особено пациентките ни от чужбина, тъй като в другите страни минава около година до старта на терапията.

– Има ли начини да се повиши успеваемостта на инвитро процедурата?

– Има много различни нови методики, които се прилагат в нашата инвитро лаборатория. Един от по-модерните подходи е установяване на имплантационния прозорец чрез тест, с който вече работим от няколко години. Става дума за определяне на времето, което е най-подходящо за имплантиране на ембриона в маточната лигавица. Лигавицата отделя експресия от гени – около 238 гена, за периода, в който е най-благоприятно да се имплантира ембрионът. Тестът ERA е резултат на 10-годишен труд на колеги от Института по инфертилитет във Валенсия, Испания, и се прилага само там. Нашата клиника има договор с института и можем да предоставим тази технология на пациентите си. Тестът не се прави при всички двойки, а при пациентки, при които имаме няколко инвитро опита с качествени ембриони, но не е настъпила бременност. Чрез него се определя кое е най-доброто време за връщане на ембриона в матката за следващия цикъл.

– Как се прилага тестът?

– Вземат се клетки от маточната лигавица чрез специален катетър, които се транспортират до Валенсия при определени условия. Получаваме резултатите за около седмица.

– Коя е най-голямата заплаха за репродуктивните способности в близко бъдеще?

– В такава се превръща възрастта – отлагането на зачеването. Все по-честа е тенденцията за по-висока възраст на жената, а в такъв случай намаляват и яйчниковият резерв, и качеството на яйцеклетките.
Затова, когато дойдат пациенти, решили да отложат бременността, ги съветваме да си поставят приоритет и да го следват. Още при прегледа на жената ехографски и с допълнителни специализирани изследвания може до голяма степен да се определи яйчниковият резерв и дебелината на маточната лигавица и може да се каже какво се очаква в следващите години. При нас в Медицински комплекс “Д-р Щерев” предлагаме пакет “Планиране на бебе”, който показва състоянието и на жената, и на мъжа. Той е основно за хора, които планират да имат бебе, но и за решилите да изчакат. Въз основа на прегледите и изследванията в този пакет можем да дадем по-конкретни срокове за планирането.

За прегледи идват и двойки, които са спрели да се предпазват от 2-3 месеца, очакват веднага да се получи бременност и се притесняват при неуспех. Малко хора знаят, че зачеването при спонтанен цикъл е успешно в едва 26% от случаите, жената не забременява всеки месец. Интересно е, че при желаещите да заченат само 20% успяват на първия цикъл. Около 30% постигат бременност на 3-тия месец, а 95% от жените са бременни до края на 1-вата година. Чак на 2-рата успяват 100% всички здрави двойки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.