Д-р Делян Георгиев, ЦСМП- София: Над 60% от повикванията на тел. 112 не са спешни

Над 60% от повикванията на телефон 112 не са спешни, каза пред БНТ завеждащият д-р Делян Георгиев от ЦСМП - София. Адресите, които изпълняваме са за неспешни случаи, вика ли са ни за гъбички по ноктите и неща, от които няма как да загине човек и това много затруднява работата ни, понеже ако сме на неспешен адрес, някой губи живота си, добави той.

Ако я няма тази злоупотреба със Спешна помощ, макар и с намаления ресурс, ние ще можем да изпълняваме всички спешни адреси, отбеляза д-р Георгиев.

"Хората звънят умишлено, хиперболизират симптомите, за да дойде екип бързо и да не ходят до аптеката. Друг процент от хората не знаят какво им е и преценяват, че състоянието им е спешно. Но за съжаление изпълняваме много амбулаторни прегледи, които нямат нищо общо със спешната медицина", каза Георгиев.

Според него това е проблем на образованието на нашето общество, на незнанието какво е спешната медицина, че това са звена, които спасяват човешки животи, а не такива, които се борят с температурата, настинката или хремата, каза още той.

 

Коментари

Задължително поле