Д-р Емануил Найденов: Концепцията на системата трябва да се смени

Концепцията на системата трябва да се смени – дали ще се работи в социална насока или ще се работи на чисто пазарен механизъм. Комбинацията между двете до момента показва изродяване на самата система. Това каза пред БТВ д-р Емануил Найденов, неврохирург в „Св. Ив. Рилски” и представител на гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване”.

„Такъв тип промяна изисква много кураж и политически консенсус, политиката да бъде използвана като средство за здравеопазване, а не в някой момент някоя политическа сила да използва здравеопазването като инструмент за политика”, заяви той.

Ситуацията, в която сме попаднали изисква и Божията помощ, и много кураж от новия министър. Нямам честта да го познавам, той е в други професионални кръгове, но професионалната му кариера говори за един човек със сериозна експертиза в бюджетната сфера, коментира д-р Антон Койчев, коремен хирург в Медицинска академия и общински съветник в София.

Това няма да е прецедент, това ще е третият министър от 89-та година, който няма да бъде лекар, каза още д-р Койчев.

Една здравна система се крепи основно на четири неща – достъпност, качество, финансова стабилност и устойчиви приоритети, приети от цялото общество.

Да се надяваме, че поне финансовата стабилност ще бъде осигурена като се има предвид тяснопрофесионалният профил, коментира Койчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България