Д-р Емил Райнов: Няма да подкрепим бюджета на НЗОК, изтъкан е от грешки

Бюджетът на НЗОК е изтъкан от грешки, като в него дори не са отразени правилно последните промени в Закона за здравното осигуряване, които всички заедно приехме. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП лява България” д-р Емил Райнов по време на дебатите по първо четене на Законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2017 година.

„Всички говорите за разходната част, но аз ще започна с приходната. Още в самата приходна част, бюджетът е подценен. Подценяването идва в бройката на здравноосигурителните лица, където по проектобюджета на НЗОК се дават 6.2 млн., докато НАП дава съвсем друга цифра – с 2.5% повече”, посочи д-р Райнов.

По думите му именно това обяснява факта, че в приходната част ще има малко повече средства. „Които обаче по начина, по който колегите говорят, надявам се не толкова непрозрачно, ще бъдат разпределяни еднолично от надзора на Касата. Това, лично за мен, е доста притеснително”, коментира още д-р Райнов.

Той обяви, че парламентарната му група няма да подкрепи бюджета на НЗОК при гласуването му в пленарна зала и няма да прави предложения за промени между двете четения на законопроекта.

В реплика Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че сферата на здравеопазването е консервативна, а развитието й зависи от обединението на експертите от всички политически сили. „В момента, бягайки от отговорността да подкрепите бюджета, може да оставим в риск и заплаха гражданите”, заяви Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България