Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

Д-р Иван Георгиев: Диагнозата рак на гърдата отдавна не е присъда

Иновативна техника на лъчелечение намалява натоварването на сърцето с над 50%

Д-р Иван Георгиев е водещ специалист в Клиника по лъчелечение, Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. От няколко години в клиниката се прилага рутинно техника на лъчелечение на лява гърда с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух, която е по-щадяща и намалява лъчевото натоварване на сърцето с над  50%. Постига се намаляване на лъчевото натоварване не само на сърцето, но и на бял дроб и контралатерална млечна жлеза. Методиката е класирана на първо място в Европа в състезание за дозиметрично планиране при лъчетерапия на онкоболни пациенти и е представена по време на годишната конференция на Европейското дружество по радиационна онкология през 2018 г.  Към момента в Онкологичен център с този метод са лекувани над 300 пациентки. Разходите по лечението се покриват от НЗОК.

– Д-р Георгиев, с напредването на технологиите, днес диагностиката и лечението дават много голям шанс на онкоболните пациенти. Можем ли да бъдем по-спокойни, че диагнозата рак на гърдата например вече не е присъда?
– Тази диагноза отдавна не е присъда, особено със скока в равитието на съвременните технологии в лъчелечението и фармацията. В България постигаме такива резултати по отношение на туморен контрол и преживяемост, за които преди 10 години не смеехме да мечтаем. Лечението на пациентките до голяма степен е персонализирано, това 100% се отнася за лъчелечението при пациентки с рак на млечната жлеза. Всяка от тях се лекува по индивидуален, персонализиран по нейното заболяване и анатомични особености, план.

– В какъв процент от случаите при рак на гърдата се прилага лъчелечение?
– Според някои автори следоперативно лъчелечение е показано при 95% от пациентките. Необходимостта от него зависи от стадия и вида на оперативното лечение.

– Има ли разлика при облъчване на лява и дясна гърда?
– Един от най-важните органи, които са застрашени от увреждане  при лъчелечение на гърдата, е сърцето, което понякога е изложено на нежелано лъчево натоварване поради близостта до гръдната стена. Това е основен проблем в лъчелечението при рак на лявата гърда. Дозата в сърцето е право пропорционална на риска за развитие на исхемична болест на сърцето (ИБС), както и на риска за причинена от ИБС смърт. Ето защо са необходими техники за лъчелечение, които да минимизират дозите в здравите тъкани и органи, без да се прави компромис с дозата в облъчваната зона.

– Миналата година спечелихте престижното второ място в конкурс за иновации в здравеопазването за прилагането на уникална техника. Разкажете ни какво представлява тя?
– В Клиниката по лъчелечение Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център  въведохме техника на лъчелечение с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух (voluntary deep inspiration breath hold – DIBH), която се понася добре от пациентките и намалява лъчевото натоварване на сърцето с над 50%. В резултат на демонстрираните предимства техниката е възприета като рутинна практика в лечението на пациентки с карцином на млечната жлеза в клиниката. Проведохме и първото по рода си проучване в България сред 200 пациенти, което демонстрира предимствата на тази техника. Анализът ни беше представен на няколко международни конгреса, включително на 37-ата годишна конференция на Европейското дружество по радиационна онкология (ESTRO) през 2018 г. Нещо повече, методиката е класирана на първо място в Европа и сред първите 5 най-добри центрове в света в международното състезание Radiation Knowledge Initiative Competition 2018. Този метод на лъчелечение е достъпен за всички пациенти в нашата болница и разходите по него се покриват от здравната каса. До момента повече от 300 пациентки са лекувани с тази техника.

– Колко време продължава облъчването при този метод и има ли странични реакции?
– Няма разлика в продължителността на лъчелечението при пациенти с левостранна и десностранна локализация. Като цяло престоят на пациента на апарата е около 10-12 минути. За много хора в думата “радиация” все още има нещо плашещо, въпреки че тя днес е много по-различна от лъчетерапията преди 5 години в България и има много голяма разлика с тази отпреди 10 години. Процедурите са значително щадящи и по-добре поносими. Лъчетерапията е много по-фокусирана в областта, която трябва да бъде лекувана. Страничните ефекти от модулираното по интензитет лъчелечение, когато то се планира и изпълнява правилно, са много по-малки.

– От колко време прилагате тази техника в клиниката и какви са резултатите?
– Прилагаме техниката от около 3 години, постигаме намаляване на лъчевото натоварване не само на сърцето, но и на белия дроб и контралатералната млечна жлеза.

– Във всички стадии на заболяването ли може да се прилага тази техника?
– Специално тази се прилага при следоперативно лъчелечение, когато няма разпространение на заболяването в тялото – т.нар. метастазирало заболяване.

– За да се диагностицира заболяването навреме, колко често трябва една жена да прави профилактични прегледи за рак на гърдата?
– Разбира се, че едно онкологично заболяване се лекува по-добе, ако бъде открито в начален стадий. В България напоследък се въведоха множество скринингови програми, такива по линия на здравната каса, както и по линия на частните центрове. Моят съвет е жените да се информират за възможностите за скрининг от личните си лекари или от профилирани специалисти, за да бъдат включени в такава програма. Доста голяма част от профилактичните програми не са особено популярни и пациентките не провеждат скрининг, но това трябва да се промени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.