Д-р Иван Йотов - На първа линия с "Шогун"

Той е на първа линия срещу заразата в Бургас. Д-р Иван Йотов работи в бургаското Инфекциозно отделение на УМБАЛ от 1992-ра година и в момента е негов началник. Отсича твърдо, че не се страхува от коронавируса. Преживял е няколко епидемии - от хепатит, морбилни и е готов да се бори с новото предизвикателство. "Срещал съм се с епидемиите и не се страхувам", казва докторът.

Завършил е медицина през 1990 г. в МУ-Варна. Учил е в Немската гимназия "Гьоте" в Бургас. До 1992-ра година работи в Царево, тогава град Мичурин, след което започва работа в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас. През 2014 г., след конкурс, заема длъжността "началник-отделение".

"Ще се справим, но ще ни бъде много трудно, защото персоналът който е в болниците в страната, е малко. В момента в нашето отделение сме петима лекари и осем медицински сестри. Ако епидемията стане голяма накрая, трудно ще издържим физически, но ще направим всичко възможно да помогнем на хората", казва д-р Иван Йотов и уточнява: "Не съм магьосник и не изземам функциите на Господ, не на всички хора можем да помогнем. Но всички отделения са мобилизирани, работим активно, така че нещата са добри."

В момента в Инфекциозното отделение в Бургас лежат четирима пациенти с COVID-19. Добрата новина е, че са в стабилно общо състояние и параклиниката им се подобрява, а в понеделник се очаква да бъде изписана и първата диагностицирана с коронавирус пациентка - от Карнобат.

Както беше оповестено, предполага се, че тя е пипнала заразата в Банско, където е работела като готвачка и още там е имала белодробни проблеми, дори е била лекувана.

В Бургаското Инфекциозно жената бе докарана с линейка от родния си град, където се прибрала, но се влошила и по съвет на джипито си, потърсила неотложна лекарска помощ. След като бъде изписана, в дома си в Карнобат тя ще остане още 14 дни под карантина.

Лечението на пациентите, които в момента лежат в отделението е симптоматично, засега не са използвани препарати на хининова основа, разказва докторът, врял и кипял в битките с епидемиите.

В Бургас общо заразените с COVID-19 са седем, като тримата, които не са в болницата, са под карантина у дома. Последният, седми случай, е на общински съветник от град Камено, който е бил в Испания.

Има рентгенов апарат, пневмониите се диагностицират навреме. От днес мобилният рентген вече е само в нашето отделение. Хубаво би било, ако се намерят спонсори, някой да извади примерно 100 000 лева и да се закупи един хубав дигитален рентген, какъвто нашата болница няма, казва д-р Йотов.

Той подкрепя визията на доц. Мангъров - че трябва да се изследват максимален брой пациенти. Тогава ще се види реалната обстановка на коронавируса в България. Така възможност обаче в момента тук няма, защото тестовете не стигат, а и медиците, които работят, са изключително много натоварени.

Трябва да се изгради един обществен имунитет, за да може да се справяме с тази зараза. Вирусът е упорит. Общественият имунитет се изгражда, когато всеки един човек се срещне с тази болест. Повечето които живеем в градовете, ще се срещнем със заразата. Тя е като грипа. Но при грипа имаме ваксина.

Ние, българите, нямаме в момента обществен имунитет, но мерките, които се взеха, са много навременни, обяснява докторът от първа линия. Вечер, а и през деня, градът е пуст.

Д-р Йотов коментира, че сред обществото има психоза, всички масово искат да се изследват, а това трябва да се прави само с надеждни тестове, които гарантират, че няма да дадат фалшиво положителни или отрицателни резултати.

Съветът му към хората - да се спазват инструкциите, които непрекъснато се повтарят, да се избягват събиранията и мисли че всичко ще бъде в ред. Дали сме заплашени да повторим примерно Бергамо? Отговаря, че не може да каже, но е оптимист. В малкото свободни часове, които му остават, чете сводките на Световната здравна организация и препрочита "Шогун".

 

Докторът, който се самоизолира

Д-р Йотов е зодия Овен. Семеен е, има дъщеря. Откакто е поел да е начело във войната със заразата, се е самоизолирал, за да не застрашава семейството си и живее в отделен апартамент - на починалата му майка. Запален авджия е от години, но сега за хобита никой не мисли.

Това, което му дава сили и го зарежда с оптимизъм, е семейството му. Непрекъснато си говорят по телефона и се подкрепят. "В този труден момент, те ми помагат, въпреки че се карантинирах, но трябва да мисля за тях. Както и за родителите на съпругата ми, които са възрастни и трябва да ги пазя", споделя лекарят.

 

За него

Голям професионалист, изцяло разчитам на него

Д-р Йотов е голям професионалист и изцяло разчитам на него. Той е човекът, който дава компетентно мнение за пациентите и за това, от какво има нужда отделението. Човек с трезва преценка и авторитет е.

Димитър Николов, кмет на Бургас

 

С богат опит е

Иван е човек, на който винаги може да се разчита. Той е отличен професионалист с богат опит. Не губи чувството си за хумор, което много помага за сплотеността на екипа и духа на пациентите.

Д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ Бургас

 

От 30 години работим заедно

За него мога да кажа три неща: добър професионалист, изключително отговорен и с чудесно чувство за хумор. Познавамае се, работили сме заедно повече от 30 години в УМБАЛ и винаги съм разчитал на неговите екзактни консултации.

Д-р Лорис Мануелян, общински лекар, главен специалист в Община Бургас

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети