Турският лекарски съюз: Правителството крие реалните данни за смъртността от Ковид-19

Кристин Лагард: Не трябва да се фокусираме върху „корона облигациите“

В Шумен изписват 83-годишна след Covid-19

Столични полицаи разкриха домашна оранжерия за марихуана, в ареста е 54-годишен мъж

Сърбия започва лечение на Covid-19 с кръвна плазма

Община Благоевград осигури химически тоалетни за полицаите на КПП-тата

Трима души от Великотърновска област нарушили задължителната карантина Срещу нарушителите са започнати досъдебни производства

31-годишна жена загина в катастрофа край Силистра

330 хиляди оздравели от Covid-19 по света

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите от мерките в полза на българските производители

800 000 лв. във Фонд “Обединени срещу COVID-19” за засегнати от кризата

Пиян шофьор си пръскал дезинфектант, за да излъже дрегера Засякоха трима, седнали зад волана дрогирани

Откриха горнооряховка, издирвана от властите в Германия

Световната банка: БВП на България ще се свие с 3,7% през 2020 г.

Франция удължава мерките срещу COVID-19 и след 15 април

Д-р Иван Маджаров, БЛС: У нас не се прилага достатъчно строга карантина

Кадър от БНТ

Нашата държава е поредната, в която навлиза коронавирус, би трябвало да се учим от опита на тези, при които епидемията вече е в разгара си или преминава. Това коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, по БНТ.

Според него може би след 15 дни случаите у нас ще бъдат 400. Математическите модели показват, че при прилагане на карантина, така както се прави в европейските държави, разпространението на болестта е значително по-малко.

„В нашата държава не се прилага достатъчно строга карантина. Категорично трябва да е ясно на всички в нашата държава, че дистанцирането един от друг, спазването на хигиенни мерки и непосещаването на места където има много хора е изключително важно за цялото общество, не само за всеки у нас“, обясни д-р Маджаров.

Той обясни, че има коренна разлика в това как функционира системата на здравеопазване в спокойно време и във времето когато трябва да се овладее епидемия или бедствие. Сега държавата трябва да направи икономически разчет за средствата, които трябва да се отделят, за да се покрият разходите на системата за здравеопазване и отделно от това да се канализират средства и материали за справяне с кризата.

„Имаме достатъчно болници в България. В страната разполагаме с не по-малко от 2 000 интензивни легла, увери председателят на лекарския съюз. Той подчерта, че имаме система от добре оборудвани лечебни заведения.

„Не може да оставим обезверени екипи да се борят с епидемията в болницата. Ако някой си мисли, че няма да плати на българските лекари, които работят в държавни болници, жестоко се лъже“, каз още Иван Маджаров.

Председателят на БЛС сподели, че усеща, че някой се опитва да измисли такъв вариант през НЗОК. „Това нещо не бива да се допуска. В момента се борим с криза“, призова той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.