Д-р Иван Маджаров, БЛС: У нас не се прилага достатъчно строга карантина

Кадър от БНТ

Нашата държава е поредната, в която навлиза коронавирус, би трябвало да се учим от опита на тези, при които епидемията вече е в разгара си или преминава. Това коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, по БНТ.

Според него може би след 15 дни случаите у нас ще бъдат 400. Математическите модели показват, че при прилагане на карантина, така както се прави в европейските държави, разпространението на болестта е значително по-малко.

"В нашата държава не се прилага достатъчно строга карантина. Категорично трябва да е ясно на всички в нашата държава, че дистанцирането един от друг, спазването на хигиенни мерки и непосещаването на места където има много хора е изключително важно за цялото общество, не само за всеки у нас", обясни д-р Маджаров.

Той обясни, че има коренна разлика в това как функционира системата на здравеопазване в спокойно време и във времето когато трябва да се овладее епидемия или бедствие. Сега държавата трябва да направи икономически разчет за средствата, които трябва да се отделят, за да се покрият разходите на системата за здравеопазване и отделно от това да се канализират средства и материали за справяне с кризата.

"Имаме достатъчно болници в България. В страната разполагаме с не по-малко от 2 000 интензивни легла, увери председателят на лекарския съюз. Той подчерта, че имаме система от добре оборудвани лечебни заведения.

"Не може да оставим обезверени екипи да се борят с епидемията в болницата. Ако някой си мисли, че няма да плати на българските лекари, които работят в държавни болници, жестоко се лъже", каз още Иван Маджаров.

Председателят на БЛС сподели, че усеща, че някой се опитва да измисли такъв вариант през НЗОК. "Това нещо не бива да се допуска. В момента се борим с криза", призова той.

Коментари

Задължително поле