Д-р Илко Семерджиев: Изплащат се извънредните разходи на болниците

Надзорът на касата е бил принуден през декември да намали лимитите в болниците.

50 млн. са дадени на лечебните заведения през януари, още 20 млн. – и през февруари

През януари са изплатени 50 млн. лв. от средствата, дължими от НЗОК на болниците за надлимитната им дейност, а до края на февруари ще бъдат изплатени още 20 млн. лв. Това съобщи служебният здравен министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев.

В края на декември под натиска на Москов надзорът на касата е взел решение да намали лимитите на болниците с цел отчитане на по-малко разходи, обясни той пред Би Ти Ви.

Във връзка с пръстовите отпечатъци в лечебните заведения Семерджиев отново подчерта, че ще търси вариант за премахването на тази система. По думите му отмяната е вече факт след решението на тричленния състав на ВАС. Актът на министър Москов е нищожен, тъй като не почива на законова делегация. В случая имаме злоупотреба с власт, на практика самоуправство, допълни Семерджиев.

Той изтъкна също решимостта си за въвеждането на електронна здравна карта, която по думите му може да спести много повече разходи и като цяло да е много по-полезна за пациентите. Здравният министър отново отрече твърденията на предшественика си, че са спестявани по един млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък, и защити с цифри обратния факт, а именно, че разходите на НЗОК са се увеличили.

Болниците бяха принудени да купуват скенери, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари, изтъкна още здравният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.