Д-р Илко Семерджиев - Инициатор за промяна

Дни след встъпването си в длъжност служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев даде заявка за възможни промени в сектора, с които да се зададе правилна насока на развитието му. Представителите на съсловни организации у нас са обнадеждени, че ресорът е оглавен от подходящия министър. Мнозина го определят като реформатор със съществен принос за промяната на здравния модел в страната по време на правителството на Иван Костов.

Връщане на свободния избор на пациента къде да бъде лекуван и от кого вместо налагане на лимити в бюджетите на лечебните заведения; възстановяване на диалога между Българския лекарски съюз и НЗОК; децентрализация на здравеопазването. Това са основните приоритети за Семерджиев и екипа му през следващите два месеца, обяви самият той, като се възмути, че листата на чакащите пациенти вече е 4000 души. “Това е феномен, който нямахме. България беше известна с бързия достъп до лечение”, допълни той.

Според д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници, именно Семерджиев е сред хората, успели да преодолеят съветския модел в здравеопазването ни при прехода към демокрация и пазарна икономика. Става въпрос за децентрализация на здравеопазването и по-малко държава в системата, допълва д-р Болтаджиев. Сега предизвикателството пред Семерджиев е да го постигне за втори път след управлението на Петър Москов.

Наследството обаче, което настоящият говорител на реформаторите оставя, не е леко за Семерджиев, особено в условията на служебно правителство с оскъдни правомощия и ограничено време. Нито една от множеството инициативи на Москов не заработи като реален позитив за сектора, а още по-малко като реформа.

Списъкът с предложени от него и отхвърлени от съда промени не е малък - отменени бяха текстове от стандартите “Спешна медицина”, “Ревматология”, “Педиатрия”, “Акушерство и гинекология”... Скандали имаше около: подписването на Националния рамков договор за 2017 г.; вноса на турски ваксини; редица нормативни уредби; здравната карта; работата на Фонда за лечение на деца. Заформи се и огромна листа с чакащи пациенти, някои от които онкоболни, други обречени да чакат за диагностика или лечение до 2020 г. Диалогът между Българския лекарски съюз и НЗОК на практика секна.

“От години говоря, че пациентът може да бъде в центъра на вниманието както на лекарите, така и на цялата здравна система, само ако той има право на свободен избор на лекар и лечебно заведение, а органите, които защитават неговите интереси, примерно НЗОК, или плащанията от държавния бюджет, трябва да вървят след избора на пациента”, подчерта Семерджиев. Сега според него посоката е обърната - пациентът следва неизчерпаните лимити, които пречат на хората да ползват медицинска помощ, ограничават техния достъп и формират листи на чакащите.

За амбициозната задача, която служебният здравен министър си е поставил в малкото оставащо време, екипът му се е заловил първо с изготване на пълен анализ на състоянието, в което се намира секторът в момента. Търси се и възможност за обезпечаване на задължителния имунизационен календар в страната за периода до 2020 г.

Вероятно амбициите на Семерджиев се простират отвъд реалните възможности, които условията на служебно правителство му предоставят, но секторът повече отвсякога се нуждае от положителна промяна.

Семерджиев е роден през 1959 г. в гр. Гоце Делчев. През 1993 г. е зам.-министър на здравеопазването в правителството на проф. Беров. Зам.-министър е и в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов (1997-1998).

Завършва бакалавърска степен по мениджмънт през 1991 г. и специализира в САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Ирландия. Придобива магистърска степен по стоматология в Стоматологичния факуртет на Медицинската академия в София (1984) и специалност „Обща стоматология” през 1989 г.

Учредител на БЛС и НЗОК

Д-р Илко Семерджиев е учредител на Българския лекарски съюз през 1989 г. и три мандата e член на управителния съвет, през два от които е заместник-председател на съсловната организация. От 2001 г. насам е председател и почетен председател на УС на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

От 1999 до 2001 г. е министър на здравеопазването. През 1999 г. създава Националната здравноосигурителна каса и става неин първи директор.

ЗА НЕГО

Реформатор в сектора

Д-р Илко Семерджиев беше човекът, който инициира реформата за здраве навремето и това как тя трябва да завърши. Надявам се той да си е направил анализ тогава на случващото се и сега да му е по-лесно да оправи недостатъците. Ще следя с огромен интерес промените, които д-р Семерджиев ще направи, въпреки че знам колко е трудно да постигне резултат в рамките на няколко месеца.

Д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването

Времето е кратко

Д-р Илко Семерджиев е добър специалист, но времето, през което ще е начело на Министерството на здравеопазването, е прекалено кратко, за да осъществи големи промени.

Проф. Александър Чирков, кардиохирург

Професионалист

с правилна

концепция

Д-р Семерджиев е професионалист и много добре знае какво може да обещае и какво не за ограниченото време, с което разполага. В качеството си на служебен министър той има определени правомощия да инициира промени. Концепцията му за по-малко държава в здравния сектор е правилна.

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници

Положителна

насока

Предишният път, когато д-р Семерджиев беше здравен министър, беше едно, сега е друго. Но сегашната система изцяло трябва да се промени и дано насоката на това, което предстои, е положителна.

Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети