Д-р Исмаил Амин: Боли ли далакът, консултирайте се с хематолог

Симптоми като продължителна тежест в лявото подребрие или болка не бива да се пренебрегват. Усещането на човек е сякаш нещо го подпира отляво. Тогава трябва да се потърси лекарска помощ, съветва д-р Исмаил Амин, началник отделение по хематология на Аджибадем Сити Клиник болница Токуда.

Пациентът се разпитва кога се е появила болката, къде и как боли. После се прави палпация. Когато далакът (слезката) е с нормални размери, той не може да се усети при опипване на корема в лявото подребрие. Ако се напипва, това означава, че е уголемен (спленомегалия).

Далакът е колкото юмрука на човек, при по-едрите хора е възможно да е по-голям. Тежи около 150 г и достига до 11 см. При уголемяване

може да стигне до 4-5 кг

Спленомегалията може да е лекостепенна или екстремна при размери на далака над 20 см. Когато той се уголемява внезапно, опъва обвивката си и оттам идва чувството за тежест и болка (рецепторите за болка са върху обвивката). Постепенното му уголемяване обикновено не води до симптоми. Понякога се открива случайно при други оплаквания, при физикално изследване на пациента и/или при ехография на корем. В лявото подребрие не се намира само далакът. Под него е левият бъбрек, в дясната му страна е опашката на панкреаса, а отгоре е лявата извивка на дебелото черво. Ето защо при болка в лявото подребрие трябва да се изключат проблеми с тези органи.

Основните функции

на далака са дренажна (филтриране) и имунна. Участва в изчистването на организма от остарелите кръвни клетки (червени, бели и тромбоцити), от микроорганизми – бактерии, антигенни частици. Участва в имунните процеси като изработване на антитела – особено имуноглобулини тип g и други стимулиращи имунитета протеини.

При травма на корема може да настъпи разкъсване на далака  и вътрешен кръвоизлив – спешно състояние, изискващо оперативното му отстраняване.

Уголемяването на далака обикновено не е самостоятелен симптом. Този орган реагира на всичко, свързано с инфекции и имунитет. Срещат се няколко основни механизма за уголемяване на далака: имунен процес – например инфекциозна мононуклеоза, бактериален сепсис, паразитни (токсоплазмоза) и автоимунни заболявания (болести на съединителната тъкан); застойни процеси – например тромбоза на далачната вена, портална хипертония (цироза на черния дроб); увеличена дренажна функция поради увеличено разрушаване на кръвните клетки; ангажиране от други доброкачествени или злокачествени заболявания (лимфоми, левкемии, метастази от солидни тумори). Всички причини, водещи до цироза на черния дроб или портална хипертония, ще предизвикат увеличване на далака.

С образните изследвания лесно може да се види дали цялостно е увеличен далакът, или вътре в него има лезии (формации).

Понякога той става много голям, коремът се подува, а пациентите не обръщат внимание. Зад големите размери на далака

в повечето случаи се крият злокачествени заболявания, предимно на кръвта

Той става много голям и при напреднала цироза. Добрата новина е, че далакът може да възстанови размерите си след адекватно лечение на някои злокачествени заболявания. Това няма да стане обаче при невъзвратими процеси като цироза, защото не е премахната причината. При всички инфекциозни и възпалителни моменти, когато се овладее основният проблем, далакът се прибира и се възстановява напълно. Понякога може да остане леко увеличен, но пациентът се чувства добре. При злокачествени кръвни заболявания не се налага отстраняване на далака - той може да се възстанови след успешна химиотерапия.

Дори и с отстранен далак, при спазване на определени условия, човек може да живее нормално, въпреки че отслабва защитната функция на организма, подчертава д-р Амин.

При планово отстраняване

на далака и за да се избегнат инфекциозните усложнения след операцията, две седмици преди операцията на пациента се поставят ваксини – пневмококова, срещу хемофилус инфлуенце и менингококи. При спешното отстраняване на далака ваксините се поставят около 14 дни след операцията. Пациентите с отстранен далак винаги трябва да информират лекарите, ако им предстоят оперативни или инвазивни изследвания с оглед антибиотична профилактика.

Най-често далак се отстранява, като медицинска индикация, при тежки наследствени хемолитични анемии, за да се намали разрушаването на червените кръвни клетки. Целта е да се задържат сравнително високи стойности на хемоглобина и да се намали броят на кръвопреливанията при тези пациенти, както и усложненията, свързани с тях.

Като терапевтична процедура далак се отстранява при имунна тромбоцитопения (ниски стойности на тромбоцитите). В повечето случаи може да се постигне ремисия на болестта. Рядко далак се маха и при цироза. Може да се направи и с диагностична цел при липса на друг начин за диагноза. При далачния лимфом махането може да доведе до ремисия, без пациентът да се лекува с химиотерапия.

Рядка причина за уголемяване на далака е

болестта на Гоше

(наследствено заболяване). При нея има дефицит на ензим бета-глюкозидаза. Установена навреме и лекувана отрано, се спира прогресът на болестта и развитието на усложнения.

„Уголеменият далак в повечето случаи е част от цялостната картина на едно заболяване, подчертава д-р Амин. - Със или без увеличени лимфни възли и променена кръвна картина, консултирайте се с хематолог.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве