Д-р Катя Казакова от екипа на д-р Емилова: Навременната профилактика пази съдовете и сърцето

Д-р Казакова в кабинета си в медицинския център на д-р Емилова.

Споделено от първо лице за ефекта от плодолечението

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Д-р Катя Казакова е завършила Медицинския университет във Варна. Специализирала е неврология в Медицинската академия – Москва. Има следдипломна квалификация по доплерова сонография от Медицинския университет в София.

Д-р Казакова е член на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика.

Повече от 25 години животът и работата ми са свързани с медицинския център на д-р Емилова. За мен е важно в работата ми да има провокация, развитие и кауза. А каква по-важна кауза за един лекар от здравето.

Центърът се фокусира върху профилактиката и лечението на най-значимите заболявания – хипертония, диабет, затлъстяване, атеросклероза. Търпеливо разяснява и прилага принципите на здравословния начин на живот. 

Моят професионален интерес като невролог е към профилактиката, диагностиката  и лечението на съдовите заболявания. В България годишно се регистрират приблизително 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания, от които 35 311 случая са с мозъчен инсулт. Но тези опасни инциденти са предотвратими.  Ние, като екип, вече 27 години се борим, за да променим тази стряскаща статистика.

Не е достатъчно да кажем на пациента да се храни здравословно. Необходимо е да му покажем какво включва това и какви са ефектите. Не е достатъчно да препоръчаме да се намали солта. Веднага следва отговор  – Аз не ям солено. Но това е индивидуална преценка, а не реалната потребност на организма. Като настоявам да се увеличи двигателната активност, отговорът е - Аз се движа достатъчно. Ако кажа - изключете бързоразтварящите се захари, бялото брашно, млечните храни, бързо ме прекъсват - Какво да ям?

В медицинския ни център понякога са нужни само десет дни, за да стане ясно, че като се намали солта, кръвното налягане се нормализира. Пациентите научават, че храната може да бъде полезна и да изглежда красиво, а движението е удоволствие. Дългогодишният ни опит доказва, че който пренесе наученото в живота си, е здрав, ведър и жизнен. Това е най-големият стимул и причина пациентите ни да се връщат, да водят семейства и приятели.

Пациентите научават, че храната може да бъде полезна и да изглежда красиво, а движението е удоволствие.

Като лекар, занимаващ се със съдова диагностика, имам привилегията да проследявам хиляди пациенти.  Мога с увереност да заявя, че инцидентите не са присъда, те са предотвратими. Съдовите промени настъпват бавно. Нужни са години.  Затова профилактиката е от ключово значение.

В медицинския център се изследват всички мозъчни артерии на пациенти с рискови фактори – хипертония, диабет, висок холестерол, възраст над 40 години, пушачи. Диагностицираме и пациенти с главоболие, световъртеж, нарушения в паметта и концентрацията. Ценна информация получаваме при изследване на шийни и мозъчни артерии, тези на крайниците, прави се образно изследване на съдовете. Медицинският център разполага с ехограф и доплеров апарат от висок клас - апаратура, отговаряща  на  европейските стандарти за добра медицинска практика.

С нея могат да се открият и най-малките промени, много преди да се появят  симптомите на смутено кръвоснабдяване. Коварството на съдовите заболявания е в безсимптомното им развитие. За жалост, започваме да търсим помощ, когато ни притисне  болка. А всъщност най-тежките заболявания имат много дълъг скрит период. При сърдечносъдовите болести симптомите се появяват на финала с развитие на инфаркт или инсулт. Преди това са били изгубени години, през които сме можели чрез профилактика да съхраним здравето си.

Когато при изследването се открият начални промени в дебелината на съдовата стена, обичайно те са обратими в рамките на двуседмично лечение. Наличието на атеросклеротични плаки изисква по-продължително прилагане на лечебната програма, не по-малко от двадесет дни. Понякога еднократното лечение не е достатъчно за пълното възстановяване. В медицинския център се прави индивидуален диетичен режим и се дават препоръки за стила на живот за периодите между прилагане на програмата на плодове и чай. 

Много са излекуваните пациенти, но тези които сме проследявали, или са били по-трудни случаи, сме запомнили. Д-р Емилова често разказва за Розка от Стара Загора със 75% стеснение на мозъчна артерия. Със същата диагноза се оказал и сватът й. Тя постъпи на лечение при нас, а той предпочел да е само на медикаменти. Жената проведе пълния курс на лечение, подобри показателите си и на сбогуване й препоръчах колкото може по-дълго да остане на захранване. Имах предвид до 40 дни. След година я изследвам отново и всички показатели са в норма, като запушената мозъчна артерия е напълно освободена от атеросклеротичнте плаки. А Розка е видимо променена и подмладена. Оказва се, че като се прибира след програмата, сватът получава инсулт и загива. Силно стресната, защото са с една и съща диагноза, Розка цяла година изкарала в пост. Това беше причината за външната промяна, прекрасните показатели и толкова години да я споменаваме с усмивка.

Случвало се е да има двама пациенти с еднаква степен на стеснение на съда, но с различна давност. Прогнозата е различна. Такъв случай имахме с двама мъже с еднаква степен на  стеснение на артерия на крака. Проведоха една и съща програма. В резултат мъжът, чиито оплаквания бяха от месец, се възстанови напълно. Другият със симптоми от година се подобри значително, но не напълно, защото част от плаката беше калцирана. Но е важно, че спасихме крака, защото го грозеше ампутация на пръстите на стъпалото.

Някои хора ще си помислят – Защо трябва да променям  живота и храненето си, когато има технологии. Като имам плаки, ще ми сложат стент. В центъра на д-р Емилова проследяваме и  пациенти, които са имали такива мисли, и не са променили нищо след съдовите инциденти. Процесите продължават.  Атеросклеротичните промени обхващат и стентовете и много бързо се появява нов съдов проблем. Имахме такава пациентка от Велико Търново.

През късна есен със застудяването почувствала стягане в гърдите и лявата ръка. В столична болница я преглеждат и на коронографията откриват стеснение на две артерии. Слагат й стент. При изписването жената пита как да живее от тук нататък, от какво да се пази. „ Пийте си хапчетата за кръвно и се радвайте на живота“. И тя ги послушала. Отпразнувала Коледа и всички зимни празници подобаващо с кървавица, печено и домашна наденица. В края на януари получава същите болки в гърдите. На коронарография откриват, че единият стент е запушен.

След кардиологията дойде веднага в центъра, убедена, че оттук нататък животът й трябва да бъде различен, за да е дълъг и пълноценен. Профилактиката е по-важна за тези, които вече са претърпели инсулт или инфаркт. Нашите пациенти осъзнават това. Те са едни от най-последователните. Защото знаят разликата между живот в здраве и в болест. 

Като екип отстояваме без компромиси идеята хората да се научат как по-дълго да бъдат здрави, работоспособни и окрилени.

Пациентите научават, че храната може да бъде полезна и да изглежда красиво, а движението е удоволствие. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл