На 16 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 16.12.2019

Търг за реликви от „Междузвездни войни“ Предишен подобен аукцион събра 500 000 долара

Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Ердоган заплаши да закрие авиобазата „Инджирлик“, ако САЩ продължат със санкциите

Форумът за климата зацикли след спорове Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Зоран Заев: Върнахме Македония отново на картата на света

Мода и сексапил в новия клип на Есил Дюран

Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация Причината - авиобомба от Втората световна война

Катастрофи близнаци с децата в София “Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 декември 2019

Хванаха шефа на пътното в Перник да кара пиян

Д-р Константин Гроздев пред „Труд“: В света има епидемия от затлъстяване

Бариатричната хирургия е последен шанс на хората със свърхтегло да си върнат живота

В света все повече се говори за епидемия на хора с наднормено тегло и затлъстяване. Това е бич, който прави обществата болни. В САЩ близо 80% от жителите са с наднормено тегло, затова там се въвеждат и нови начини на лечение. Бариатричната хирургия е последен шанс за свръхзатлъстелите хора да си върнат живота.

В България един от хирурзите, които работят в тази област на медицината е младият д-р Константин Гроздев, а водещата клиника е Клиниката по хирургия на Александровска болница.

– Преди много години моята македонска баба отиде на почивка във Вършец и като се върна, разказваше какви „арни” жени са севернячките – хубави, дебели. Сега се оказва, че да си едричък не е съвсем хубаво.

– Не, не е добре да си с наднормено тегло, а още по-лошо – да си затлъстял.

– Защо?

– Говорим за епидемия от затлъстяване в световен мащаб. Световната здравна организация провежда две основни политики като превенция на здравето – едната е по ограничаване на тютюнопушенето, а другата е по отношение на затлъстяването. И ако за първата кампания знае всеки, то за втората – много малко са наясно с проблема. А нарастването на броя на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване става с все по-сериозни темпове.

– Защо е проблем?

– Затлъстяването води след себе си и редица други заболявания. Хората с подобен проблем страдат много повече от диабет, хипертония, имат високи стойности на холестерола, от рак, имат повишен сърдечно-съдов риск и риск от инфаркт. На практика няма орган или система, която да не е засегната от затлъстяването. Появи се една модерна болест – омазняване на черния дроб или стеатохепатит, за която се предполага, че през 2025-а ще бъде причина номер едно за чернодробна трансплантация в света, като ще измести вирусния хепатит като причина.

– Има ли установена конкретна причина за затлъстяването? Само лакомията ли може да бъде в основата на това заболяване?

– Няма установена причина. Ако знаехме защо човек затлъстява, щяхме да можем да го лекуваме много по-лесно. Има много фактори – генетична предразположеност, начин на живот, вредни хранителни навици, липса на физическа активност, стрес, които могат да бъдат причина за затлъстяването.

– Доколко влияе стресът?

– Страшно много. Голяма част от пациентите с наднормено тегло или със затлъстяване са преживели нещо – загуба на близък човек, уволнение, финансови колапси. Всичко това са стресови ситуации, които може да отключат затлъстяването.

– А яденето?

– Начинът на хранене безспорно е сред причинителите на това заболяване, но в никакъв случай не е задължително човек да се храни много, за да напълнее над нормата. Имам пациенти, които са над 200 килограма, които не се хранят много. Даже един от първите пациенти, който оперирах, се хранеше абсолютно нормално. Това, че човек тежи 200 килограма, не означава винаги, че сяда и яде една тава с печени пилета, примерно. Това не е непременно така.

– Има ли някаква статистика у нас как сме с килограмите?

– Статистика има в световен мащаб и прогнозите не са оптимистични. САЩ са на първо място в това отношение. Там се говори за епидемия. Над 80 % от хората са с наднормено тегло. За България няма конкретна статистика за броя на хората с наднормено тегло, но определено процентът също расте. Като говорим за статистика, има още една погрешна представа за този тип проблеми, че от затлъстяване страдат най-вече богатите хора, а това не е така. В голям процет затлъстяват и социално слаби хора.

– Защо? Заради лошите храни?

– Една от причините е тази – да, но също така те по-малко четат по темата, за тях е по-слаб приоритет премахването на лошите навици. В момента обаче, най-много се забелязва затлъстяване при подрастващите.

– Познавам деца, които ядат само бързи храни от заведения като „Макдоналдс”, „Събуей”, KFC – все места, които са обвинявани в какви ли не грехове, и въпреки това са в страхотна форма и обратното – такива, които се хранят правилно и пак напълняват.

– Да, както вече казах – няма ясна причина за това заболяване.

– Добре, това означава, че не можем да дадем някакви съвети какво точно да правят нашите читатели, че да не напълняват.

– Съвети могат да се дават много. Мерките за отслабване, които ние предлагаме на пациентите са комплексни, като на първо място е промяната на хранителните навици. Ние знаем кои храни са вредни, знаем как трябва да се храни един пациент, за да губи от теглото си, но подходът към всеки отделен случай е индивидуален. Трябва да се има предвид какво работи един човек, колко енергия изразходва в ежедневието. Затова в екипа ни, освен останалите специалисти има диетолог, който определя индивидуален режим на всеки пациент. За всички е важно да знаят, че няма универсална диета, няма диета-панацея, която да влияе на всички по един и същи начин.

– Кажете ми, че гладуването не е вариант!

– Гладуването всъщност води до много повече заболявания и затова е противопоказно.

– Защо?

– Защото след време може да доведе до затлъстяване. Организмът е настроен така, че трябва да поема храна в някакъв определен ритъм и стресът, на който се подлагат хората чрез гладуване, предизвиква защитна реакция в него. Ние не можем да гладуваме вечно и когато се върнем към нормалния си живот, рискът от „йо-йо” ефект или още по-голямо покачване на килограми е огромен. Не можем да отслабнем обаче, без да се движим. Защото трябва да има баланс между това, което се поема като храна и енергията, която се изразходва. Освен това, една от причините за напълняването – стресът, трябва да се лекува не с глад, а с психолог. Поведенческата психотерапия е доста напреднала и помага много на пациентите.

– Има ли лекарства, чрез които се отслабва?

– Има, да. И тук говорим не за хранителни добавки, а за лекарства. В България обаче, няма регистриран медикамент, защото двете лекарства, които бяха регистрирани показваха много странични ефекти.

– Кога човек стига до вас, до хирургията, като метод за лечение на затлъстяването?

– Това е последният етап в лечението, но пък е доста ефективен. Има много строги критерии кога се налага да преминем към бариатричната хирургия. В света вече дори не се говори за бариатрична, а за метаболитна хирургия, защото благодарение на хирургичната интервенция се променя трайно анатомията на пациента, което от своя страна води до трайна промяна на метаболизма на пациента. Така се постига двоен ефект за конкретния човек – освен че отслабва, при него се постига ремисия на основните заболявания, а в някои случаи дори излекуване на някои от тях. Това от своя страна допринася до по-добро качество на живота и постигане на по-висока пълноценност на пациента.

– Това, което ме впечатли е, че чрез бариатричната хирургия може да се помага на хора с диабет. Така ли е?

– Може, да. Златният стандарт в бариатричната хирургия е стомашният байпас. При него се намалява размерът на стомаха с около 30–35 милилитра, което на практика представлява една малка чашка. При този вид интервенция стомахът не се отстранява от организма, а се намалява. А малката част, която остава се, се свързва с тънкото черво на по-долен етап. Тънките черва са дълги около седем метра и се стремим да заобиколим част от тях, защото именно там се усвояват хранителните вещества.

Другата основна операция, която вече е най-често правената по света, води до разрязване на част от разширения стомах до формата на едни банан и е с вместимост 100-150 мл, като е продължение на хранопровода. По този начин също се ограничава приемът на храна. При тази операция се отстранява част от стомаха, в която се намират клетките, произвеждащи грелин – хормонът, отговорен за апетита. Когато ги няма тези клетки – няма и апетит.

Основният метоболитен механизъм при стомашния байпас пък, който води още по-бързо до ремисия на диабета е в многократното повишаване, още на втория ден след операцията, на протеина GLP1, който подобрява инсулиновата резистентност и участва в регулирането нивата на кръвната захар.

– Как определяте дали една операция е успешна или не?

– Критериите за успешна операция са пациентът да отслабне с минимум 50 на сто от наднорменото си тегло до втората година след интервенцията, основните му заболявания да са вкарани в ремисия или да са с подобрение и качеството му на живот чувствително да се е повишило. И мога да кажа, че пациентите ни постигат тези три цели. Но при едно важно условие – да спазват инструкциите за дълъг период от време, които получават от всички специалисти, които се грижат постоянно за тях в нашата болница.

– Прочетох, че сте имали шанс да останете в Белгия, но сте предпочели да работите тук?

– Да, аз специализирах в Европейското училище по лапароскопска хирургия и в Клиниката за лечение на затлъстяването „Клиник дю поа идеал” (”Clinique du poids ideal” – Клиника за идеално тегло, б.р.), където учех бариатрична хирургия и където и до ден днешен се връщам да оперирам с моите колеги.

– Можете ли да направите едно сравнение – какви са условията в България и в Западна Европа?

– Аз мога да говоря само за това как стоят нещата най-вече в Белгия. От гледна точка на инфраструктура там положението е по-добро.

– Имате предвид, че чакалните са по-луксозни.

– И не само – просто се инвестира много в техниката, но и в „околната среда”. Но от гледна точка на техниката, в „Александровска” разполагаме с абсолютно същото, най-модерно оборудване. Сериозната разлика идва от това, че бариатричната интервенция в Европа се заплаща от държавата и е достъпна включително за бедни хора, включително и бездомници, които не се осигуряват, докато у нас тези операции не се поемат от Здравната каса. Поради тази причина ние правим средно по една операция на месец, докато в белгийската клиника, в която специализирах, се правят по 5 интервенции на ден.

– А разлика в цената на операцията има ли?

– При нас в „Александровска” тази интервенция струва 11 хиляди лева. За сравнение, в Белгия и водещите европейски клиники е над 20 000 евро. Докато обаче няма клинична пътека за бариатрична хирургия, няма как повече българи да имат достъп до тези операции, което е проблем.

– Какви са плановете на Александровска болница в тази посока?

– Екипът ни има доста подробен план за развитието на този тип интервенции и част от него е създаването на Специална програма за хора с диабет и затлъстяване. Работим за това все повече да се чува за този огромен проблем – затлъстяването. Искаме хората да са информирани, да живеят здравословно, а ако се наложи да ни потърсят – да знаят, че има начин да бъдат лекувани и у нас.

 

Нашият гост

Д-р Константин Гроздев е завършил Медицинския университет – София през 2010 г. Придобива специалност по хирургия през 2016 г. През същата година защитава и дисертация на тема “Съвременни миниинвазивни техники в лапароскопската хирургия – предимства и недостатъци” и придобива научната степен “доктор”. За периода 2013-2015 г. провежда специализация в Европейското училище по лапароскопска хирургия със седалище Университетска болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия и в клиниката за лечение на затлъстяването “Clinique du poids ideal” под ръководството на Проф. G.B. Cadiere и Prof. G. Dapri. В момента е главен асистент към Катедрата по хирургия на Медицински факултет и е главен административен лекар на Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Александровска” – София. Той има повече от 1000 лапароскопски операции, като част от тях са извършени през един разрез.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Познавам и уважавам д-р Гроздев. Само искам да добавя нещо: Навремето в Освиенцим не е имало нито еди дебел.

  2. Doktora e prav, che metabolizma e individualen , tova nastrana , golemia problem sa rafiniranata zahar / + skritata zahar v polufabrikatite/, voobshte fabricno prigotveni hrani I alkohola – 7 kkal/gram, kakto i lipsata na fizicheska aktivnost – pone 5 km brzo hodene na den. Bih popital zoshto ne se pravi GASTRIC BANDING , vmesto by-pass I gastrectomii, koito sa s visoka morbidnost. Soveta e gotvete u doma, ne se zasediavaite po guliai I mnogo dvizhenie

    1. PS Konsumiraite hrani spored sezona. Nai-veche presni I po tradicionna termichna obrabotka.

  3. Без връзка с горната статия: Алоу, днес е четвъртък, оправете си нещата, вкл. хороскопите, излагате се! как да вярваш на в-к, който дори в деня и датата греши?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.