Депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов дари 200 предпазни шлема на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград

Трима от Сливен нарушиха карантината, двама отиват на съд по бързото производство

Коронавирусът е убил 3800 души в Иран

Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигури специалисти за оплаквания извън коронавируса

Установиха двама рекордьори по превишена скорост в Сливен

МВР издирва двама агресивни мъже във връзка с извършено престъпление

Путин пожела на Борис Джонсън бързо оздравяване

Лекари и здравни инспектори наблюдават 345 души, поставени под карантина в Търговище Дарения за над 160 000 лв. постъпиха в областната болница

Деца за живота след COVID 19: Ще прегърна силно баба и дядо!

СЗО предупреди страните да не отменят мерките за борба с пандемията твърде рано

Медицински сестри от детските ясли помагат при раздаването на пенсиите Започва дезинфекция на православните храмове във Варна

Калоян Паргов и младежи от Тимуровските команди на БСП – София организираха дарителска кампания в помощ на 3 сирачета и тяхната баба

Съдиите от Окръжен съд – Велико Търново са приключили 1819 дела за година Средната им натовареност е била 11 дела на месец

БЧК започва раздаването на хранителни продукти в София

Япония дава лекарство за COVID-19 безплатно на 20 страни, сред които и България

Д-р Мангъров: Болниците не са затвори, няма логика там да се карантинират хора

Д-р Атанас Мангъров

Да се използват болници като места за карантиниране на болни е неразумно, меко казано. Там болните се лекуват, а не се изолират. Защото карантинираните са общо взето здрави хора, да ги държим в болница няма никаква логика. И в болница хората са достатъчно изобретателни, за да се видят с близките си – това са болници, а не затвори. Така директорът на детската клиника в Инфекциозна болница в София доц. д-р Атанас Мангъров коментира карантината за хора със съмнения за коронавирус в болници по Канал 3.

„Ако не са тежко болни, хората трябва да стоят вкъщи, не можем да ги вкараме всички – болниците ни няма да издържат, ако вкараме там всички с висока температура и съмнения за коронавирус, болниците ни ще колабират“, смята експертът.

„Ако аз се разболея и се обадя на личния си лекар, той препоръча да дойде линейка, която да ме вземе и да ме закара на място с други съмнителни, то аз за нищо няма да отида там, защото само има съмнения, че съм заразен, но не съм“, изтъкна още той.

По думите му досега у нас са засечени само четирима души с COVID-19 защото „използвахме много едро сито“. „Не може да правиш скрининг с тестове за референтно определяне – скринингът се прави с бързи тестове, които са евтини и масови“, посочи доц. Мангъров. „Тези тестове са валидирани още през януари, 3 фирми ги предлагат в страната, при желание може да се купят – струват десетина лева, докато референтните са около 100 лева, те са бавни, тромави, трудоемки, трябва да се пращат на други места“, изброи специалистът.

„За да се мисли, че става дума за коронавирус, това трябва да се докаже по възможно най-бързия начин – за 15-20-30 минути. Учудващо е защо не се прави това нещо. Всяка болнична лаборатория би трябвало да ги прави, сертифицирани са още през януари – да, вярно е, че другите тестове са референтни, но отнема половин ден“, сравни бързите тестове с референтните доц. Мангъров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.