Д-р Нели Георгиева: За здраво сърце през лятото пийте вода и яжте сезонни плодове

Снимка: Pixabay

Високите температури увеличават непосредствения риск от тромбоемболичен исхемичен инсулт. Това се посочва в обзор от  2017 г, публикуван в  списание на American Heart Association journal /Stroke. Всеки пациент с анамнеза за сърдечно - съдово заболяване, високо кръвно налягане, инсулт или затлъстяване е изложен на по-висок риск от проблеми, свързани с топлината и прегряването. По същия начин, хората с диабет може да имат увреждане на кръвоносните съдове, придружаваща полиневропатия, което може да повлияе на способността на организма за терморегулация.

Според Американската сърдечна асоциация сърдечно - съдовите заболявания и исхемичният мозъчен инсулт остават съответно номер 1 и номер 5 причини за смърт в България. Голяма част от причините, водещи до тези заболявания, могат да бъдат предотвратени с прости промени в начина на живот, съобщават от болница ИСУЛ.

Д-р Нели Георгиева, един от водещите специалисти в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, дава няколко важни съвета за здраво сърце през летния сезон.

1. Пийте много вода

Хидратацията помага на сърцето да работи по-ефективно и да изпомпва кръвта по - лесно. Точното количество течности, от което се нуждаете всеки един пациент, може да варира. Пийте много течности (за предпочитане вода) през целия ден и преди, по време и след тренировка, за да поддържате водно-соления баланс

2. Избягвайте алкохола и многото кофеинови напитки

Те може да ви дехидратират. Затова специалистите препоръчват да ги избягвате в големите горещини.

3. Охлаждайте се редовно

Ако нямате възможност да сте на хладно място, помещение с климатик или вентилатор, носете винаги с вас вода. При екстремни жеги можете да напоите кърпа с вода и да я поставите върху тялото си. (това всъщност е едно от нещата, които правим с хората в спешно отделение).

4. Внимавайте с предписаните ви медикаменти

Специално при пациентите със сърдечно – съдови заболявания е изключително важно да посетят проследяващият ги кардиолог за преглед, тъй като през лятото често се наблюдават вариации в стойностите на артериалното кръвно налягане. Поради покачване на температурите е възможно да спаднат стойностите на кръвното налягане и да има нужда от корекция на антихипертензивната терапия. Имайте предвид, че понякога прекалено ниското кръвно може да бъде също толкова опасно, колкото високото. То може да доведе до кратка загуба на съзнание, в следствие на което, особено при възрастни пациенти, могат да се получат неприятни травми. Имали сме не един и два подобни случая в Спешното ни отделение.

При пациенти със сърдечна недостатъчност, артериална хипертония или метаболитен синдром, които използват диуретици за освобождаване на излишната течност от тялото, трябва да увеличи приема на течности, за да се справят с топлината или да се редуцира и намали дозата на диуретика според проследяващия кардиолог. Пациентите понякога си мислят, че могат сами да променят дозата на приеманите от тях медикаменти. Истината е, че това никога не е добра идея. Само кардиолог може да направи правилната преценка.

5. Яжте повече сезонни плодове и пресни зеленчуци

Ако сте израснали, наслаждавайки се на продукти през лятото като диня или краставици, продължете така; те са пълни с вода.

6. Гледайте часовника и дрехите си

Редовно напомняме на хората да избягват да излизат на открито в ранния следобед. Носете минимално количество дрехи, които позволяват бързо изпаряване на потта.  Изберете леки, светли и дишащи материи като памук.

7. Предпазвайте  се от слънцето

Носете широкополи шапки, винаги нанасяйте водоустойчив слънцезащитен крем с най-малко SPF 15 и нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки 2 часа.

8. Спортувайте, но разумно

Дори и в жегата движението е важно за здравето. Планирайте тренировката си за по-хладните части на деня – рано сутрин или вечер, когато слънчевата радиация е най-слаба. Ако трябва да тренирате през най-горещата част от деня или при висока влажност, намалете интензивността и продължителността на тренировката.

9. Не забравяйте - можете да направите страхотна тренировка на закрито, когато жегата стане непоносима, опитайте дейности на закрито като баскетбол, плуване, йога.

10. Грижете се един за друг

Това е моментът за общностна подкрепа. Социалната изолация е причина за много от смъртните случаи в горещината от прегряване и слънчев удар.  Предлагам да се проверят редовно рисковите съседи, приятели и роднини. Предупреждавайте ги: „Ще бъде много горещо. Мога ли да ви помогна?“  Поканете ги да споделят време в климатизирано пространство, ако нямат такова,  защото в жегите това е жест, който може да спаси живота на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве