Росен Бъчваров: 96% от търговците нямат затруднения с подмяната на касовите апарати Всяка седмица броят на фискалните устройства, които отговарят на новите изисквания, се удвоява, каза говорителят на НАП

Интриги и предателство в руската поредица „Изневяра”

Минчо Коралски: Градска легенда е, че половината от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии са неправомерни

Параходство БМФ получи модерния кораб „Рожен“ Новопостроеният бълкер в Китай е с дедуейт 42 300 тона

Колко отпуска ви се полага, когато работите на повече от едно място

22-годишен на съд за съжителство с малолетна

Сицилия – най-големият остров в Средиземно море Завоеватели от различни раси и религии са мечтали да придобият безценната земя

Обраха кутиите за дарения на църквата в Драгичево

Община Велико Търново увеличава размера на наградите „Трети март” и „Св. Патриарх Евтимий” Учител и колектив на годината ще получават по 1000 лева, курсант отличник – 5000 евро

Болни с пневмонии препълниха пулмологията в УМБАЛ Пловдив

1 691 000 лв. са приходите на община Велико Търново за година от управление с общинско имущество Общината вече не разполага с атрактивни имоти за продажба

Министър Вълчев: 1071 училища са в грипна ваканция, достигнахме пика на епидемията

Спипаха иманяр да копае за антики край Свищов При обиск в гаража му са намерени антични монети и метален предмет

Ромка с болно бебе ударила с телефон в лицето фелдшерка в Спешна помощ Потърпевшата е с лека телесна повреда

Каква съдба очаква родените през 2019-а Според руска нумероложка те ще са умни и ще проговорят по-рано

Д-р Нермин Юкселенер, специалист по присаждане на коса, пред „Труд“: Все по-млади момчета страдат от косопад Политици, спортисти и известни личности прибягват до тази интервенция

Възрастта на оплешивяване намалява постоянно и в момента дори младежи, току-що навършили 18 години, се подлагат на присаждане на коса

Стрес, лош хранителен режим и неправилна поддръжка ускоряват процеса

– Доктор Юкселенер, как решихте да се занимавате с присаждане на коса?
– Занимавам се от 13 години с присаждане на коса. Просто така се случи, че бях асистент на един лекар и работейки при него се насочих към тази специалност. Мога да кажа, че съдбата ми даде възможността вече толкова години да се занимавам с тази процедура.

– Какви са последните новости и достижения в тази област?
– Това, което правим в момента е присаждане на коса с техниката FUE. Тя представлява трансплантация на коса според ъгъла и посоката на растеж на косъма.

– Какви хора най-често прибягват до вашите услуги в болница Гювен Анкара?
– По-голямата част от пациентите ни са мъже, на възраст между 18 и 60 години, като си спомням, че съм имала и пациент на 70 г. Тук трябва да се отбележи фактът, че възрастта на косопада намалява постоянно и в момента дори младежи, току-що навършили пълнолетие, се подлагат на тази интервенция.

– Разкажете ни как точно протича една такава интервенция.
– Това е трансплантация на коса, при която взимаме косми от дадена част, в която има гъст растеж. Тази част се нарича донорска област. Взетата коса от там я присаждаме на мястото, където се наблюдава оплешивяване. Този процес става посредством отваряне на канали, в които може да се присади коса, според посоката на растеж.

– Споменахте, че доста млади хора страдат от косопад. Какви са причините за тази тенденция?
– Основната причина за косопада е генетичната предразположеност. Тоест, ако в ДНК-то на родителите е заложен проблем с косата, така или иначе техните наследници също ще го преживеят. Но причината хората да бъдат засягани по-рано от това в повечето случаи се дължи на стреса. Той е основният фактор, който влияе на този процес. Второто нещо, което би допринесло за косопада е хранителният режим. Третата причина може да бъде неправилната поддръжка. Това включва по-рядко миене на косата, както и случаите, в които се мие твърде често, използването на неправилни продукти като некачествени шампоани и лосиони. Тези фактори също могат да бъдат причина за оплешивяване в толкова ранна възраст.

– Говори се, че доста популярни личности се възползват от присаждане на коса. Попадали ли сте на такива във вашата практика?
– Да, действително имаме много голям брой пациенти, които се изявяват в сферата на шоубизнеса, както и спортисти, футболисти, политици и общественици. Но заради политиката за спазване на пациентската тайна, ние не можем да споменаваме техните имена. Сред тях преобладават тези, при които работата им изисква те да се показват по телевизия, интернет и т.н. Те много по-често прибягват до нашите услуги.

– Според проучвания присаждането на коса е в топ 10 на най-желаните от мъжете естетични интервенции. Какво е съотношението мъже – жени сред вашите пациенти и в световен мащаб?
– От пациентите, които ние лекуваме, 90% са мъже, а 10 на сто са жени. Причината да има такава голяма разлика е в това, че при жените може да се присажда коса, само когато косопадът е от мъжки тип. В останалите типове при дамите не може да се извършва такава интервенция. Именно заради това съотношението мъже – жени, които прибягват до присаждане на коса е такова. В световен мащаб може да се каже, че процентът е същият.

– Това скъпа процедура ли е и кои фактори определят стойността ѝ?
– В сравнение с преди 10 години, когато по-рядко се прибягваше до тази процедура, в момента цените са много по-достъпни. Тогава присаждането на коса беше скъпо, но сега тази интервенция изобщо не може да се определи като такава и смятам, че всеки пациент, който реши да се подложи на това, може да си я позволи. Факторите, които влияят на стойността на процедурата, са зоната на оплешивяване и колко е голяма или малка донорската област, от където ще се взимат корените за присаждане. Това са нещата, които определят цената на интервенцията основно.

– Има ли ограничения в това кой може да си присади коса?
– Има две групи пациенти, на които ние не препоръчваме да се подлагат на тази процедура. Първите са тези, при които зоната на оплешивяване е твърде голяма и зоната на донорство е много малка. При тях няма как да се получи, защото трябва да има достатъчно донори, от които да се вземат „посаждания“. Втората група пациенти са тези, които имат сериозни заболявания – сърдечни, бъбречни, на черния дроб и т.н., както и такива с трансплантирани органи. При тях може да се получи проблем и затова на такъв тип хора не препоръчваме да се подлагат на присаждане на коса.

– Какви са рисковете, които крие една такава процедура?
– По принцип няма никакъв риск в тази интервенция, когато става дума за хора, които нямат сериозни проблеми със здравето си. Затова преди да се подложат на процедура, на пациентите им се правят кръвни изследвания. При случаите, в които се установят заболявания, ние трябва да получим потвърждение на лекуващия лекар, че пациентът му може да се подложи на присаждане на коса. Тогава, ако се стигнало до заключението, че няма риск за здравето му, извършваме процедурата.

– Присадената коса расте ли и побелява ли, както останалата?
– Трябва да се подчертае, че става дума за трансплантация на съществуваща коса, затова и присадената такава носи същото ДНК. Тоест, тя има същия живот, какъвто има косата от мястото, от което е взето. Ако в донорската зона косата побелява, то тогава и присадената ще побелява на новото си място. Същото се отнася и за растежа. Може да се подстригва, дори и 0 номер, тя пак ще порасне. Единственото, което трябва да се знае е за присадената коса е, че в зоната оплешивяване тя не може отново да бъде обект на косопад.

 

Нашият гост

Доктор Нермин Юкселенер е един от най-големите специалисти по присаждане на коса в Турция. През 2005 година за първи път започва работа в тази сфера като асистент в частен център в Анкара. През 2009 г. завършва образованието и специализацията си в областта на поддържане на кожата и получава званието „специалист по естетика“. В момента стотици мъже годишно, сред които политици, звезди от шоубизнеса и спортисти, прибягват до нейните услуги.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Един фес скопява стомаха,друг излекувал диабет тип2,а тази ханъма от плешивци пък ще ни прави рошави.Брей тази Туркия само лекари-шамани ражда.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.