Д-р Пламена Заячка, “ЛЕВИЦАТА!”, пред “Труд news”: Незабавно примирие, без него постиженията на цивилизацията губят стойност

ЕС трябва да улеснява диалога между отделните лагери

Пламена Заячка е родена в гр. София. Притежава образователно-научна степен “Доктор” специалност “Културология” от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има завършени две магистратури - “Кризи, конфликти и дипломация в световната политика” в СУ “Св. Климент Охридски” и “Политики и управление на ЕС” в Брюкселския свободен университет в Белгия. Притежава повече от осем годишен научно-изследователски и професионален опит, свързан с опазването и социализацията на културно наследство и развитието на културния туризъм. В периода януари 2022 - юни 2023 г. е съветник в Министерство на туризма. Съучредител на ПП АБВ и неин заместник-председател от 2022 г.

- Вие и кандидати на “ЛЕВИЦАТА!” поискахте спиране на пиесата “Оръжията и човекът” в Народния театър Иван Вазов, какви са мотивите ви? 
- Настояваме за незабавно прекратяване на работата по тази обидна за България и българите постановка. Въпросната пиеса, написана от Бърнард Шоу, е забранена още миналия век, поради антибългарския ѝ характер. Тогава нейни премиери са спирани от протести на български студенти във Виена и Берлин. Днес, години по-късно, има опит тя отново да бъде поставена и то не къде да е, а именно в Народния театър “Иван Вазов”. Това е обидно и унизително. В нея българският народ е представен като варварски, българската армия е представена в унизителна светлина и то в периода на българо-сръбската война. Конкретно настояваме директорът на Народния театър и министърът на културата да вземат мерки по прекратяване на работата по тази постановка. Редица български културни дейци подкрепят и призовават за спирането ѝ. Абсолютно недопустимо е българският народ да бъде унижаван и то в Народния театър. Вярваме в съпротивителните сили на българите и призоваваме повече хора да се включат в искането за спирането ѝ.

- Д-р Заячка, един от приоритетите на “ЛЕВИЦАТА!” е културата, какви политики и мерки предлагате в сферата?
- На първо място е необходимостта от изработване и приемане на Стратегия за развитие на културата, за да не ставаме свидетели на подобни “изпълнения”, за да знаем как искаме да покажем пред света културата на България - дали ще е като страната с най-старото злато, страната на виното и тракийските съкровища, 1300-годишна България. За нас е важен и въпросът за достъпа до култура, който остава встрани от политическия дневен ред от десетилетия. В същото време за 39% от българите е финансово непосилно, не могат да отделят сума от семейния си бюджет за културно събитие. Затова ПП АБВ, като партия и като част от “ЛЕВИЦАТА!”, си поставя като цел в следващия парламент решаването на този въпрос, наред с повишаване на жизнения статус на всички наши сънародници. Правото на достъп до култура е едно от основните човешки права. Залагаме на политика за дофинансиране на българската култура до 1% от БВП, не бива да позволяваме повече културни дейци да протестират за заплати. Необходими са промени в Закона за културното наследство, където да се развие частта за нематериалното културно наследство, законът за читалищата, който в момента може да се каже, че им пречи да развиват дейност, промяна в Закона за меценатството, който не работи.

- Бяхте съветник в Министерството на туризма, кои остават нерешените проблеми в сектора и какви са политиките на “ЛЕВИЦАТА!” в тази посока? Какво по-различно предлагате от другите партии?
- На първо място, предлагаме мярката от 9% ДДС в сектора да стане постоянна, тя доказа, че е полезна за бранша, води до изсветляване на сектора и е необходима, предвид възстановяването от Ковид и войната в близост. В туризма са заети над 300 хил. работещи българи, генерира милиарди приходи, което го прави един от основните отрасли и би следвало да е приоритет за повече партии. Също така, достъпността и инфраструктурата са от изключително значение за развитието на туризма и подобряване на дисбаланса по региони. Залагаме и мярка за субсидиране на самолетни седалки извън активния летен сезон - април/май и септември/октомври, това ще подпомогне удължаването на сезона и ще се отрази положително на въпроса с кадрите по Черноморието. Необходимо е и актуализиране на Стратегията за развитие на устойчив туризъм, повишаване на бюджета за реклама, стимулиране на развитието на България, като дестинация през четирите сезона - чрез развитие на културен, СПА, винен, еко туризъм. Въпреки, че не е в компетенциите на министерството на туризма, въпросът с издаването на визи за България за лица от трети страни също изисква да му се обърне внимание, не само по отношение на кадри, а най-вече за входящ туризъм.

- “ЛЕВИЦАТА!” се обявихте за ревизия на Зелената сделка, защо?
- Защото прилагането на Зелената сделка у нас е пагубно за българската енергетика и промишленост. Защото, за разлика от любителите “енергийни експерти” в другите партии, по темата при нас има международно доказани личности като проф. Янко Янев, който е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и единственият българин в Международната академия за ядрена енергетика, който ясно заяви, че България не трябва да се отказва от въглищата по директива от Брюксел, както направихме с 3-ти и 4-ти блокове на “Козлодуй”. Това е последователна политика и на АБВ като част от “ЛЕВИЦАТА!”. България трябва да има национална политика по “Зелената сделка”, спрямо нуждите и индустрията на България, не спрямо директивите в Брюксел, защото енергийната сигурност е въпрос на национална сигурност. Подкрепящите Зелената сделка партии и коалиции с лека ръка зачеркват препитанието на между 90 000 и 120 000 човека, заети в енергопроизводствения сектор. Част от въпросната сделка е и “справедливият преход”, но очевидно той не е справедлив за всички, а само за някои. Също така, не бива да забравяме, че говорейки за ТЕЦ-ове, въпреки че се споменава най-вече Старозагорския регион, не бива да забравяме и Кюстендил и Перник.

- Накрая, може би, най-важният въпрос - за ескалацията на войната в Украйна и позицията на “ЛЕВИЦАТА!”?
- Точно така е, няма нито култура, нито туризъм, без мир. Без мир, постиженията на цивилизацията губят стойност. Това е ключов приоритет за нас от “ЛЕВИЦАТА!”. По отношение на ескалацията изключително притеснително е изказването на Урсула фон дер Лайен, която ясно заяви, че “Европа трябва да се готви за война”. За съжаление, виждаме и реални действия в тази насока. Изключително лицемерно е да използваш Европейския механизъм за подкрепа на мира (EPF) за въоръжаване, а той разполага и със сериозен бюджет - 17 млрд. евро за периода 2021-2027 г. В крайна сметка, Украйна не е държава-член на ЕС и нашата позиция, която защитаваме и ще го правим и в националния, и в Европейския парламент, е спиране на военната помощ и прекратяване на огъня в Украйна, започване на конструктивни мирни преговори, защото мирът, взаимното уважение и добросъседските отношения по границите на ЕС са основополагащи за европейската сигурност. ЕС трябва да започне да играе конструктивна роля и да улеснява диалога между отделните лагери, а не просто да въоръжава едната страна, защото другият голям въпрос за Европа е миграцията, а нея можем да я спрем само с мир и диалог, а не с “износ” на демокрация! С установяването на траен мир и сигурност в държавите, източник на бежанци и мигранти! Да не се заделят средства само за бежански лагери, а и за икономическо съживяване на тези държави!

На изборите в неделя д-р Пламена Заячка е водач на листата на Левицата в 24-МИР София и четвърта в листата на “ЛЕВИЦАТА!” за Европейския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта