Д-р Светла Цолова: Високите нива фипронил не означават, че ще настъпи отравяне за човека 

Пред БНТ д-р Светла Цолова от Центъра по обществено хранене заяви, че допустимите нива фипронил не означават, че ще настъпи отравяне за човека, приел храна със съдържание на инсектицида. Тя допълни, че допустимите стойности са в пъти под опасните.

Фипронилът е инстекицид, който унищожава насекоми и кърлежи и който се използва се в медицински продукти за защита от насекоми и паразити, заяви д-р Цолова. Той е известно отдавна вещество.

Фипронилът е токсичен и може да окаже вредни ефекти, но всичко зависи от дозата, както при повечето химични вещества, добави д-р Цолова.

"Във връзка с употребата на фипронила като продукт за растителна защита са разработени стойности, които може да се съдържат в храните. Дали ще окаже вредно въздействие зависи от дозата, която ще постъпи в организма, както и от продължителността на въздействието. Фипронилът е вещество с остра токсичност. При сравнително ниски дози може да настъпи отравяне и смърт. Може да постъпи по всички пътища. Полиживотът му в организма може да достигне десет дни. Когато допустимите стойности се превишат, това не означава, че ще настъпи отравяне."

Д-р Цолова допълни, че при отравяне с фипронил, пострадва централната нервна система, като симптомите за отравяне за гърчове, тремори, нарушения на походката и равновесието. Засегнатите органи могат да бъдат черен дроб, бъбреци и щитовидната жлеза.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България