Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нарастнат много

България е една от държавите с най-ниска скорост на нарастване на случаите на коронавирус. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет, по БНТ.

"Има удвояване на случаите в рамките на всеки 10 дни, докато в държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни", обясни д-р Симидчиев.

Скоростта на нарастване на случаите в държави, в които нямат програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма, така че в това отношение, имаме късмет, допълни специалистът.

"Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години", посочи д-р Симидчиев.

За да може да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. В случая, трябва да има ваксина, но след като няма, трябва да преболедуват повече хора. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни пулмологът и добави:

"Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност".

Познаваме този вирус от около 3 месеца и половина. Много трудно е да се прогнозира. Но ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много, категоричен е специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България