Д-р Станислав Бачев: На погребението на Пилсудски не е бил Хитлер, но е бил Гьоринг

Д-р Станислав Бачев

Отговор на уточнението на Посолството на Република Полша в София, публикувано в „Труд” на 10 януари 2020 г.

В „Труд“ пристигна отговор на опровержението на посолството на Република Полша (публикувахме го на 9 януари 2020 г., а в хартиеното издание на вестника на 10 януари), свързано с интервюто на историка д-р Станислав Бачев за вестник „Труд“ (2 януари 2020 г.).

Ето отговора на д-р Бачев без редакция:

В името на историческата точност е необходимо да направя следните уточнения.

Наистина, Хитлер лично не присъства на погребението на маршал Пилсудски в Полша. Поднасям извинения за създаденото двусмислие.

Важно е, обаче, да се отбележи, че от името на Райха и Фюрера, в Полша е посрещната немска делегация, начело с Председателя на Райхстага (1932-1945) Херман Гьоринг. За справка – Документи по германската външна политика (1918-1945) (Documents on German foreign policy 1918-1945), издание на Правителството на САЩ, 1962, стр. 184, „Доклад №836 на Посолството в Полша до Външно министерство, Варшава, 21 Май 1935”. Именно в посочения документ се посочва изпращането на „голяма германска делегация”. Също там се посочва, че настроенията сред полското офицерство към Гьоринг са „особено приятелски”, а той е лично приет и изпратен от външния министър на страната Бек.

Едва впоследствие Хитлер организира честването в Берлин, което прави оказаната чест още по-голяма. Споменаването на Пакта „Рибентроп-Молотов” изисква отбелязването и на добре познатия на обществото Пакт „Пилсудски-Хитлер”, който е сключен през 26.01.1934г. Но и отдадеността, към който е потвърдена от полския външен министър при срещата му с Гьоринг в Полша при смъртта на Маршал Пилсудски. Както отбелязва един от влиятелните съвременни немски историци Петер Лонгерих в своята книга „Hitler: A Life”, Oxford University Press, стр. 423.

Когато се коментират исторически събития е задължително използването на достоверни източници и академична литература. Примери за полския антисемитизъм от междувоенния период могат да бъдат намерени в авторитетния труд на британския историк сър Ричард Еванс „The Third Reich in Power”, стр. 606: “Ендеците (ND) настояват за лишаване на евреите от граждански права, забрана за участие в армията, университетите, бизнес света, професиите и много други структури. Полските евреи – 10% от популацията, 3.5 милиона души – са скупчени на стада в гета и после принудени да емигрират”.

Сходна представа откриваме и в последната книга на британския историк от еврейски произход Тони Джъд – „Да мислиш двайсети век”, стр. 41: „Този мрачен образ като че ли се проектира обратно във времето върху историята на евреите в Полша – започва от 30-те години на XX век и върви назад през столетията. Така пред нас изниква една Полша – във всеки случай тъкмо с тази представа за Полша израснах аз в семейството си, - в която да си евреин е мъка.”

Стремя се анализите ми да се основават на достоверни и неоспорими източници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения