Д-р Тинка Троева: Мога да оборя с доказателства здравния министър

"Мога да оборя с доказателства думите на здравния министър. Още вчера съм се свързала с адвокат. Ще търся правата си в съда. Обвинението към мен е недопустимо". Това коментира освободеният директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева по БНТ.

Вчера от Министерството на здравеопазването обявиха, че сред поводите за уволнението й е казус с дете, което е изпратено за лечение зад граница, въпреки, че то е можело да бъде извършено у нас. Троева издала заповед за финансиране на консултации в Хамбург. Там установили влошено състояние и от фонда разписали 120 000 евро за трансплантация. В същото време детето не било в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация за чакащи и така здравното министерство не можело да отпусне парите.

Троева е категорична, че случаят, за който е наказана с уволнение, а именно изпращането на бебе в Германия за чернодробна трансплантация, е решен според правилата и отхвърли обвиненията за лични връзки с германската клиника. Тя поясни, че детето не е било вписано в регистъра на агенцията, защото по думите й това не е задължение на фонда.

Уволнението на шефа на фонда за лечение на деца е твърде тежка мярка и поражда неспокойство сред родителите, които очакват лечение за техните деца. Имало е административни нарушения, коментира Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на фонда. Според нея министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е трябвало да разговаря с доктор Троева. Той аргументира решението си с открити нарушения при изпращането на детето за лечение в Германия.

Според две становища, необходимите лечебни процедури е нямало как да бъдат извършени в България, каза Георгиева: "Доктор Троева не е взела еднолично това решение, лекарите във Фонда бяха категорични, че това дете трябва да замине за лечение в чужбина".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве