Евакуираха забавачка заради опасен таван

Персоналът е забелязал, че гипсокартона на фоайето е напукан

75 деца от детска градина N5 "Латинка" в Шумен от вторник са насочени към други две забавачки, заради опасен таван. В понеделник наблюдателният персонал забелязал пукнатини по тавана във фоайето, който е обшит с гипсокартон. Покривът е каратаван и след проверка се оказало, че се е счупила греда, а тя е натежала върху гипсокартона.

До инспекцията се стигнало след като директорът Яна Жечева веднага сигнализирала в общината, а оттам светкавично изпратили комисия на оглед. Така било установено, че проблемът е сериозен. Възможно е да е станал при последното земетресение.

През фоайето преминават децата от три групи и всички са разквартирувани в ЦДГ "Дружба" и "Космонавт". Ремонтът започва и ще приключи до десетина дни.

Сградата на забавачката е много стара. Известно е, че е градина от 1953 г., а преди това тук е била Първа мъжка гимназия и Медицински институт, каза Жечева. Постройката била санирана основно през 2011 г.

По случая с детска градина "Латинка" от община Шумен съобщиха, че "една от покривните конструкции е прогнила и старият каратаван е увиснал". Това налага авариен ремонт, който е възложен на ЖСП СТИЛ. През това лято е правен частичен ремонт на покрива. Той е бил възложен на фирмата РВ ИНЖЕНЕРИНГ, която е имала подписан договор от предишни години с община Шумен за извършване на ремонтни дейности на общински сгради.

Тогава, по обясненията на строителите, не е било възможно да се открие този проблем и да се види гниенето на гредите, защото дървените конструкции са скрити в тавана. Сградата е на близо 130 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони