Евгений Иванов, КРИБ: Благодарни сме за прецизирането на мярката 60/40, тя ще заработи

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов

Благодарни сме, че парламентарните комисии прецизираха мярката 60/40. Виждаме какво се случваше пред бюрата по труда. Ежедневно там се записваха около 4000 души. Преди 2 дни даже се бяха записали 6000. Всъщност това беше едно от предложениеята, които направихме по отношение на мярката. Сигурни сме, че тя ще заработи. Очакваме и малките предприятия да могат да се възползват.

Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов по Нова ТВ.

„Преди време, когато КРИБ внесе предложението за въвеждането на плоския 10% данък ДПС също ни подкрепиха. Благодарим и зз това. Сега виждаме резултатите", поясни Иванов.

„Важно е да отбележим, че мярката 60/40 е само едно от предложенията, които бяха приети. Имаме и други, които са не по-малко важни. Това е „премахването на рая на длъжника“. Тоест, частно-правните субекти да не плащат един на друг, което означава „домино“ - рязко нарастване на междуфирмената задлъжнялост и оттам масови фалити. Това беше огромна заплаха за икономиката. Да се върнем в годините, когато междуфирмената задлъжнялост беше няколко пъти по-голяма, отколкото БВП, означава криза. Второто предложение беше свързано с отпушването на сектор „строителство“. До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета“, обясни директорът на КРИБ.

Той посочи, че четвъртото им предложение не е прието към днешна дата. „Става дума за опита 45 милиона, които „Газпром“ връща на „Булгаргаз“ трябва да бъдат върнати на бизнеса. Свидетели сме на уклончиво поведение, което ни накара да поискаме оставката на министъра на енергетиката", каза Евгений Иванов.

На въпрос има ли какво още да се прави по отношение на спасяването на бизнеса, той заяви, че Антикризисният икономически съвет съществува като орган, но трябва да бъде „облечен“ със съответните пълноомщия и да започне да работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика