ЕВН замразява проекта за хидрокаскадата "Горна Арда"

Изграждането на хидрокаскадата е в застой от 2010 г. Основни акционери в проекта са Националната електрическа компания и австрийската ЕВН.

Австрийската компания ЕВН, която у нас притежава доставчика на ток в Югоизточна България, замразява изграждането на проекта "Горна Арда". Това става ясно от годишния отчет на дружеството, съобщи БНТ. Проектът предвиждаше компанията да притежава 70% от хидрокаскадата с мощност от 170 мгвт, а останалите 30 на сто да бъдат вложение на българската държавна компания НЕК.

Идеята за изграждане на хидроенергийни съоръжения по горното поречие на река Арда е от осемдесетте години на двадесети век. Тогава е предвидено да бъдат изградени три язовира – „Мадан”, „Ардино” и „Сърница”, с прилежащи към тях водноелектрически централи. Проектът остава без реализация до началото на деведесетте. Следва нов опит за реализацията му, но и той се проваля.

Третият опит с участието на ЕВН е от 2010 г. Тогава във Виена дружеството и НЕК подписват акционерно споразумение за изграждането на хидрокаскадата. В отчета на ЕВН не се казва за какъв срок се замразява проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика