Евробарометър: ГЕРБ и БСП ще вкарат по шестима депутати в следващия Европарламент

ГЕРБ и БСП ще вкарат по шестима депутати в следващия Европейски парламент, сочи проучване на "Евробарометър". Според данните левицата има преднина от 0,1% преди вота на 26 май.

БСП получава 32,8% от гласовете, а ГЕРБ - 32,7%. На трето място се нарежда ДСП, която получава 10,1 %, които ще й позволява да вкара двама души в европарламента. На четвърто място е ВМРО, с 4,3/%. Те, както и следващите две партии - "Демократи за силна България" и "Воля" имат шанс да имат по един евродепутат.

Сред партиите в Европейския парламент не се очакват особени изненади. Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата политическа формация, въпреки че се очаква да има 37 депутати по-малко. Същото е положението и в прогресивния алианс на социалистите и демократите, част от който е партията на европейските социалисти (ПЕС).

Очаква се "Европа на нациите и свободата" да е сред малкото партии, които ще имат повече депутати в следващия парламент, отколкото имат в сегашния. Част от политическата формация е "Национален фронт" на Марин льо Пен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика