Евродепутати искат ЕС да действа с военни средства там, където НАТО не желае

Eвродепутатите поискаха от правителствата на Европейския съюз да действат с военни средства там, където НАТО не желае, предаде БНР. Мнозинството в Страсбург гласува необвързваща резолюция с призив за установяване на многонационални сили и оперативен щаб на ЕС, който да планира операции по управление на кризи.

Настоява се също държавите да обединяват сили за съвместно закупуване на въоръжение. Докладчикът по темата от естонските либерали Урмас Пает препоръча всяко финансово министерство да отделя 2% от БВП за отбрана:

"Това ще помогне за финансирането на инфраструктура в страните - членки по източната граница и за създаването на военен Шенген. Нашият съюз не е подготвен да се справи с големи отбранителни предизвикателства. През последните почти тридесет години повечето държави членки намаляваха своите отбранителни бюджети, което доведе до по-малки въоръжени сили. Сътрудничеството между държавите - членки се случва от време на време, а Европа продължава да зависи сериозно от възможностите на НАТО и солидарността на САЩ".

Сега действащите договори на ЕС позволяват по-тясно сътрудничество в отбраната, а военните и външните министри гласуваха съвместен план за отбраната миналата седмица. За момента обаче правителствата не са обявили ясни финансови ангажименти за евентуални бъдещи европейски военни операции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа