Евродепутати: Резултатът на „Алтернатива за Германия” е следствие от лицемерната политика на Меркел

Силният резултат на крайнодясната „Алтернатива за Германия” е пряко следствие от лицемерната политика, която Ангела Меркел води както в родината си, така и на равнище ЕС. Това е позицията на евродепутатите Петър Курумбашев и Ангел Джамбазки, които коментираха вота в Бундесрепубликата пред БТВ.

„Резултатът е шамар за цялата пропагандна машина в Германия”, подчерта Джамбазки. Националистът посочи, че „Алтернатива за Германия” е получила тласък от „абсурдната за един християндемократ” политика на канцлера по темата с нелегалните имигранти.

„Г-жа Меркел палеше много свещички с тази безумна покана, тя запали огъня на протеста срещу безумната си политика”, категоричен беше той.

Курумбашев отбеляза, че политическата конфигурация, която се оформя в Берлин все пак е по-добра от поредна „Голяма коалиция” между леви и десни, която би дала още по-голям тласък на „Алтернатива за Германия” при следващи избори.

Според него обаче външен министър социалдемократ би бил по-отворен към темите за разширяването на Шенген и Еврозоната. „Аз отдавна съм привърженик, че лицемерието е надхвърлило солидарността в ЕС. Някои от държавите, които ще ни приемат в Еврозоната са с по-лоши показатели от нас”, посочи той.

Джамбазки коментира, че твърдата позиция на Германия в последно време е била по-скоро с предизборна цел – „за да не дразнят тези, които са напрегнати по темата с нелегалните имигранти”.

Той подчерта, че докато Меркел говори за принципи, Берлин приема закони, които са в противоречие с европейските принципи и ощетяват българските предприемачи.

По темата за ролята на Русия националистът отбеляза, че „на територията на България има активности, които работят срещу националния интерес и те са свързани с руската външна политика (…) Добрите отношения означават ненамеса, не провокация, не опити за дестабилизация”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България